NEOBIČNO VISOKE TEMPERATURE

Meteorologinja otkriva gdje će biti najtoplije i kakvo nas iznenađenje čeka

Iz godine u godinu sve ranije govorimo o vrućem vremenu, o blagoj zimi, različitim vremenskim ekstremima. I danas i idućih dana čekaju nas temperature iznad prosjeka za početak proljeća. Gdje će biti najtoplije, koliko će potrajati i sprema li nam atmosfera kakvo iznenađenje – u Studiju 4 otkrila je meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc. – piše HRT.

Kao što to inače bude sa zime na ljeto, uvijek se kopneni krajevi brže zagrijavaju nego more, s obzirom na to da na Jadranu more zaustavlja to zagrijavanje. Tako da danas, u ponedjeljak i utorak najtoplije će biti u središnjim i istočnim krajevima, a to znači da će najviše temperature tamo biti većinom između 27 i 30 stupnjeva, na Jadranu nešto niže vrijednosti – uglavnom od 22 do 25, rekla je meteorologinja.

Istaknula je kako navedene temperature, za ovo doba godine, i nisu baš uobičajene.

Stiže promjena vremena

Ovako visoke vrijednosti su se do sada javljale krajem travnja. A kada bi gledali klimatološki, onda bi očekivali ovakve vrijednosti, što se kopna tiče, u srpnju. Dok na moru ipak ranije, 22 do 25 stupnjeva očekujemo negdje u svibnju, istaknula je.

Rekla je kako se klimatološki prosjeci mijenjaju, a oni se računaju svakih pet godina na 30 godina.

Sredinom tjedna nam stiže blaga promjena vremena kada će temperature u unutrašnjosti pasti za nekih 6 °C. Ističe kako će se na moru to manje osjetiti. 

Neka jača promjena vremena za sad bi mogla biti sredinom travnja, ističe Klemenčić Novinc.

POSLJEDNJE DODANO: