OSIGURANO 700 TISUĆA EURA

MedILS Institut spašen: Vlada osigurala financijsku podršku i naložila prelazak pod okrilje Sveučilišta

Na današnjoj sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković donio je odluku o spašavanju Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS). Ovom odlukom osigurano je 700.000 eura kako bi se pokrili dugovi Instituta i spriječio stečaj. U isto vrijeme, Vlada je naložila da se u sljedećih šest mjeseci poduzmu koraci kako bi Institut prešao pod okrilje Sveučilišta.

Odluka Vlade ističe važnost nastavka znanstvenih istraživanja koja provodi MedILS, s fokusom na unaprjeđenje javnog zdravlja. Sveučilište u Splitu i MedILS imaju rok od šest mjeseci da poduzmu sve potrebne korake kako bi se Institut prenio pod nadležnost Sveučilišta, sukladno sporazumu o suradnji između njih potpisanom u studenom 2020. godine.

MedILS je osnovan 2003. godine kao privatni, međunarodni i neprofitni znanstveno-istraživački institut s fokusom na molekularnu biologiju i funkcioniranje živih organizama. Interdisciplinarna istraživanja koja provodi usmjerena su na područja kao što su biokemija, nanobiologija, stanična biologija, neuroznanost i genetika.

Cilj MedILS-a je unaprjeđenje javnog zdravlja kroz istraživanje i razvoj ciljane prevencije bolesti, dijagnostičkih metoda i liječenja povezanih sa starenjem te biomedicinskih istraživanja na području biologije starenja i liječenja raka. Institut je ostvario suradnju s vodećim znanstveno-istraživačkim institucijama i održao preko 300 događanja od 2007. godine.

POSLJEDNJE DODANO: