Nagodila se prva skupina liječnika optuženih za primanje mita od Farmala

Prvih 37 liječnika obiteljske medicine optuženih u “aferi Hipokrat” danas se na zagrebačkom Županijskom sudu nagodilo s tužiteljstvom nakon što su priznali optužbe za primanja mita od tvrtke Farmal čije su lijekove zauzvrat prepisivali svojim pacijentima. Riječ je o najmasovnijoj optužnici u povijesti hrvatskog pravosuđa s čak 365 optuženih zbog primanja i davanja mita, zloporaba položaja i ovlasti te poticanja na ta nedjela.

Prve su nagodbe potpisane na današnjoj sjednici optužnog vijeća koje je vodio sudac Ivan Turudić. Nova skupina liječnika koji su spremni na nagodbu na red bi trebali doći najvjerojatnije do kraja svibnja, a nagađa se da bi na nagodbe u konačnici moglo pristati gotovo pola od 335 prijavljenih liječnika.

Liječnici su uz uvjetne kazne osuđeni i na povrat novca koji su primili od farmaceutske tvrtke za koju se tijekom istrage otkrilo da je na mito trošila oko 14 milijuna kuna godišnje.

Iako su mediji pisali da je u koruptivni lanac bilo uključeno više od 500 liječnika u optužnici podnesenoj posljednjeg radnog dana prošle godine optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba.

Optužnicom su obuhvaćeni samo liječnici za koje tužiteljstvo sumnja da su primili novac ili bonove, dok nisu optuženi oni koji su Farmalove lijekove prepisivali zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa.

Glavni optuženik je predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi za kojega Uskok tvrdi da je s još četvero direktora te tvrtke od 2009. do 12. listopada 2012. radi što veće prodaje lijekova organizirao “povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske” koji su primali mito.

POSLJEDNJE DODANO: