INSPIRATIVNA POBJEDA

Matea Kolovrat dodala je četvrto zlato svojoj impresivnoj kolekciji medalja

Na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u taekwondou u Biskeku, Kirgistan, splitski Taekwondo klub Marjan je doživio povijesni trenutak, zahvaljujući nevjerojatnim uspjesima dviju svojih sportašica. Otvorenje i zatvaranje prvenstva su bila obilježena zlatnim medaljama za Hrvatsku, a protagonizirale su ih Petra Goleš i Matea Kolovrat, obje članice istog kluba.

Petra Goleš je započela prvenstvo osvajanjem zlatne medalje u kategoriji do 49 kilograma, dok je Matea Kolovrat zaključila prvenstvo svojim trijumfom u kategoriji do 67 kilograma. Kolovrat, koja je već bila aktualna olimpijska pobjednica, svjetska i europska prvakinja, dodala je svojoj impresivnoj kolekciji medalja četvrto zlato od kada je postala članica Taekwondo kluba Marjan 2018. godine.

Priča je ovo koja je više od sporta, priča o dvije gluhe sportašice i njihovoj vezi sa taekwondo klubom Marjan u kojem imaju svu potporu i podršku, od sparing partnera, trenera, infrastrukture, fizioterapeuta, kondicijskog trenera, doktora, nutricionista, ali imaju i smisao i cilj u životu jer su tu potpuno ravnopravni čujućim sportašima i sportašicama poput olimpijskih pobjednica i svjetskih prvakinja kao što su Matea Jelić ili Lena Stojković i Toni Kanaet. A upravo to je najveća pobjeda sporta kad ljudi s određenim hendikepom mogu pronaći ostvarenja svojih snova potpuno ravnopravno i kad određene marginalizirane skupine prestanu živjeti na marginama ovog društva.

To je najveća pobjeda i trenera Veljka Laure Šiše i kompletnog tima u gradu pod Marjanom jer su od takvih roditelja prepoznati i priznati kao najbolje za svoje dijete. Matea Kolovrat je izvrsna i u taekwondou za čujuće te se na putu do naslova svjetske prvakinje gluhih prošetala. U prvom je kolu kao nositeljica bila slobodna, u drugom je s 12:3 i 13:0 po rundama deklasirala reprezentativku Koreje Lee Dasom, da bi u polufinalu preskočila i Ukrajinku Mariju Levanovych. U finalu je za kraj pala i Grkinja s novih 2:0 u rundama za obranu naslova svjetske prvakinje i Hrvatsku zastavu na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Ova priča nije samo o sportu; to je priča o snazi ljudskog duha i nepobjedivosti volje. Matea Kolovrat i Petra Goleš su postale ikone ne samo splitskog sporta, već i inspiracija cijeloj Hrvatskoj.

POSLJEDNJE DODANO: