IZNIO SVOJE STAJALIŠTE

Mate Šimundić: “Zabrinutost zbog problema migracija u Europi”

Predsjednik Županijske skupštine splitsko, Mate Šimundić, iznio je svoje zabrinutosti u vezi s problemima migracija u Europi.

Istaknuo je da mnoge zapadne zemlje već dulje vrijeme neuspješno pokušavaju riješiti stalni priljev novih stanovnika iz zemalja koje se po vjeri, kulturi i mentalitetu razlikuju od europskih zemalja.

Brojne zapadne zemlje već se nekoliko desetljeća neuspješno pokušavaju nositi sa stalnim priljevom novih stanovnika iz zemalja koje su po vjeri, kulturi i mentalitetu po svemu strane europskim zemljama.

Ekstremni primjeri tog neuspjeha vide se u zabrinjavajućem rastu stope kriminala, gradskim kvartovima u koje ni policija nema hrabrosti ući i, ne zaboravimo to, diktaturi radikalne ljevice koja se koristi upravo tim useljenicima za ideološko ucjenjivanje zapadnih zemalja.

Hrvatska se s tim problemom intenzivno suočava posljednjih nekoliko godina, a ono šta posebno brine jest brzina promjena. Promjene se događaju doslovno pred očima, gotovo na dnevnoj bazi.

Svi se sjećamo kako je priča počela. Prvo su govorili da su svi koji dolaze izbjeglice iz ratom pogođenih zemalja. Nakon toga su priznali da među njima ima i takozvanih ekonomskih migranata, da bi sada svima postalo jasno da je tu isključivo riječ o ekonomskim migrantima koji, i sami vođeni lažnim obećanjima o blagostanju, dolaze u Europu kako bi u njoj i ostali.

Ono što posebno upada u oči jest da nitko nikada nije pitao građane Europske unije žele li da njihove zemlje, kulturu i običaje iz temelja izmijeni dolazak milijuna ljudi koji vrlo često ne dijele naše vrijednosti, običaje i uvjerenja.

Priznati i prepoznati da će se to dogoditi, nastavimo li ovim putem, nije nikakva sramota ili uvreda, naprotiv, to je stav razumnog obzira – prema onima koji dolaze, a prije svega prema europskim narodima čije su ovo države i kontinent.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu, zalagat ću se da osnovno načelo europske useljeničke i migracijske politike bude sigurnost i interes europskih građana i europskih naroda.

O tome ovisi naša sigurnost i budućnost, naše vrijednosti i identitet, ono što jesmo, što želimo biti i ostati.

POSLJEDNJE DODANO: