REGIONALNE CIJENE GORIVA

Mađarska vlada postavila rok trgovcima za spuštanje cijena goriva

Mađarska vlada je postavila rok od dva tjedna trgovcima da prilagode cijene goriva regionalnom prosjeku, izjavio je ministar gospodarstva Marton Nagy. Ministar Nagy je naglasio da se cijene moraju ponovno izjednačiti s regionalnim prosjekom, posebno za benzin 95 i dizel, nakon što je vlada održala sjednicu u srijedu, prenosi HRT.

Vlada je trgovcima dala rok od dva tjedna da ih približe prosjeku, a zatim će ih ponovo analizirati i, ako su još uvijek iznad regionalnog prosjeka, uvesti stroge mjere – rekao je Nagy.

Prije tjedan dana, ministar je u razgovoru za poslovni dnevnik Vilaggazdasag izjavio da su spremni razmotriti i postavljanje cjenovnih limita nakon što državni zavod za statistiku KSH objavi pregled prosječnih cijena u regiji srednje Europe.

Od 19. travnja, statistički ured počeo je s objavom tjednih izvješća koja uspoređuju cijene u Mađarskoj s prosjekom u regiji srednje Europe, uključujući Hrvatsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Austriju, Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku. Izvješće od prošlog petka pokazalo je da je benzin 95 u Mađarskoj toga tjedna u prosjeku bio 3,2 posto skuplji od prosjeka u regiji, a dizel za pet posto. Razlika iznosi 20 odnosno 31 forintu, izračunali su statističari.

Cijene su nešto pale, ali očekuje se da će one koje će stupiti na snagu u petak još uvijek biti više od prosjeka za 10 odnosno za 27 forinti po litri dizela odnosno benzina, rekao je ministar Nagy u srijedu. “Pravo rješenje bio bi mir”, naglasio je, dodavši da je udruga proizvođača (MASZ) sklopila sporazum o usklađivanju cijena s regionalnim prosjekom koji petkom objavljuje Središnji statistički ured.

Mađarska naftna i plinska kompanija Mol snizila je u tjedan dana cijenu dizela na 633 forinte (cca 2,05 EUR), a benzina na 647 forinti (cca 2,09 EUR), dodao je ministar. Kako bi zaštitila kućanstva, vlada poziva sve trgovce da cijene što prije ponovo izjednače s regionalnim prosjekom, naglasio je. Reuters pak izvješćuje da u MOL-u, prema riječima glavnog izvršnog direktora Zsolta Hernadija na skupštini dioničara u četvrtak, strahuju da će intervencija države na tržištu goriva utjecati na održivost njihovih planova.

POSLJEDNJE DODANO: