Nekad “Hajdučko srce” Mirko Hrgović osuđen jer je sugrađaninu razrezao lice na Alkarskom trkalištu

Na Općinskom je sudu u Splitu na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine osuđeno “Hajdučko srce” iz sezone 2006./2007. godine, bivši igrač Hajduka i Dinama te bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, rođeni Sinjanin Mirko Hrgović (43). Hrgovića je sutkinja Mila Kragić osudila za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede sugrađaninu Anti Poljaku, i to na dan Čoje 2014. godine na Alkarskom trkalištu.

Oštećeni Poljak tom je prigodom zadobio reznu ranu na lijevoj strani lica dugu nekoliko centimetara što je kasnije okarakterizirano kao laka ozljeda.

U obrani je Hrgović, koju je dao 30. svibnja 2018. godine, kazao da je inkriminiranog dana bio u većem društvu kada mu je u jednom trenutku prišao Poljak. Uočio je da je alkoholiziran, rekao je da je bio prilično neugodan i da ga je vrijeđao, spominjao sestru i obraćao mu se da je smeće. Zamolio ga je, kaže, da ga ostavi na miru i da se udalji od njega i društva, ali ovaj to nije učinio nego se sve više približavao i vrijeđao ga, a približavao se tako blizu da ga je naguravao.

Kako je bio naslonjen na ogradu kojom je ograđeno Alkarsko trkalište želio se udaljiti od njega, no, Ante Poljak ga je gurao, nakon čega je on zamahnuo svojom rukom, u kojoj je bila staklena vinska čaša sa stalkom i udario ga je u lice. Naposljetku se odmaknuo i krenuo niz trkalište.

Moguće još istu večer, ili najkasnije sutradan, kontaktirao je, kazao je tako, Antu Poljaka, želeći s njime izgladiti ovaj sukob, jer mu je bilo žao što ga je ovako ozlijedio. U tom razgovoru, kazao mu je da broj s kojeg zove je njegov broj mobitela i da mu bilo što treba, da mu se može javiti. Ante Poljak ga je zvao tri puta, tražio je novac za naknadu štete od ove ozljede koju je zadobio. Tražio je pet ili deset tisuća eura i govorio je da ga neće prijaviti i da neće svjedočiti protiv njega, ako mu plati. Zaključio je da Antu Poljaka isključivo zanima novac, pa mu se prestao javljati na pozive i nije se želio s njime naći.

Poljak je u svom iskazu naveo kako okrivljenog Mirka Hrgovića poznaje dugi niz godina. Javio mu se, a u razgovoru je došlo do blažih tenzija i nesuglasica u vezi okrivljenikovog sudjelovanja u razvoju nogometa u gradu Sinju. Objasnio je i kako mu nije bila namjera okrivljenog uvrijediti, već baš suprotno prema njemu izražava veliko poštovanje s obzirom na njegove sportske rezultate. No, Mirko je, veli, očito sve njegove izjave pogrešno shvatio, a to mu je i sam priznao nakon cijelog događaja kada ga je nazvao na telefon.

Izrekao je i kako mu je Hrgović, nakon udarca čašom, zadao i nekoliko udaraca u stražnji dio glave. No, tada su se umiješali drugi pa su ih razmirili. Rekao je i kako je okrivljeni bio prilično agresivan te ga je pokušavao udariti i dok su ga ovi drugi smirivali.

Stalni sudski vještak Antonio Alujević otklonio je dilemu je li stakleni predmet bio od ranije razbijen ili tek je prsnuo u dodiru s licem žrtve govoreći kako je ozljeda nastala od ranije razbijenog predmeta koji ima šiljasti dio, zapravo oštricu. 

– Motiv ili pobuda iz kojih je djelo počinjeno bilo je obračunati se sa žrtvom. No, pobuda počinjenja djela očituju se kroz neadekvatno reagiranje na banalni povod (provokacija oko profesionalne uloge okrivljenog u nogometnom svijetu) pokazuju da se radi o okrivljenikovom nastojanju rješavanja sukoba s oštećenikom na potpuno neprihvatljiv i nezakonit način – smatra u presudi sutkinja Kragić.

POSLJEDNJE DODANO: