Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63cab3ba5d796518ab8b45b8/80
Foto: Jabuka.tv

Nekad "Hajdučko srce" Mirko Hrgović osuđen jer je sugrađaninu razrezao lice na Alkarskom trkalištu

Oštećeni Poljak tom je prigodom zadobio reznu ranu na lijevoj strani lica dugu nekoliko centimetara što je kasnije okarakterizirano kao laka ozljeda.
Na Općinskom je sudu u Splitu na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine osuđeno "Hajdučko srce" iz sezone 2006./2007. godine, bivši igrač Hajduka i Dinama te bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, rođeni Sinjanin Mirko Hrgović (43). Hrgovića je sutkinja Mila Kragić osudila za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede sugrađaninu Anti Poljaku, i to na dan Čoje 2014. godine na Alkarskom trkalištu.

Oštećeni Poljak tom je prigodom zadobio reznu ranu na lijevoj strani lica dugu nekoliko centimetara što je kasnije okarakterizirano kao laka ozljeda.

U obrani je Hrgović, koju je dao 30. svibnja 2018. godine, kazao da je inkriminiranog dana bio u većem društvu kada mu je u jednom trenutku prišao Poljak. Uočio je da je alkoholiziran, rekao je da je bio prilično neugodan i da ga je vrijeđao, spominjao sestru i obraćao mu se da je smeće. Zamolio ga je, kaže, da ga ostavi na miru i da se udalji od njega i društva, ali ovaj to nije učinio nego se sve više približavao i vrijeđao ga, a približavao se tako blizu da ga je naguravao.

Kako je bio naslonjen na ogradu kojom je ograđeno Alkarsko trkalište želio se udaljiti od njega, no, Ante Poljak ga je gurao, nakon čega je on zamahnuo svojom rukom, u kojoj je bila staklena vinska čaša sa stalkom i udario ga je u lice. Naposljetku se odmaknuo i krenuo niz trkalište.

Moguće još istu večer, ili najkasnije sutradan, kontaktirao je, kazao je tako, Antu Poljaka, želeći s njime izgladiti ovaj sukob, jer mu je bilo žao što ga je ovako ozlijedio. U tom razgovoru, kazao mu je da broj s kojeg zove je njegov broj mobitela i da mu bilo što treba, da mu se može javiti. Ante Poljak ga je zvao tri puta, tražio je novac za naknadu štete od ove ozljede koju je zadobio. Tražio je pet ili deset tisuća eura i govorio je da ga neće prijaviti i da neće svjedočiti protiv njega, ako mu plati. Zaključio je da Antu Poljaka isključivo zanima novac, pa mu se prestao javljati na pozive i nije se želio s njime naći.

Poljak je u svom iskazu naveo kako okrivljenog Mirka Hrgovića poznaje dugi niz godina. Javio mu se, a u razgovoru je došlo do blažih tenzija i nesuglasica u vezi okrivljenikovog sudjelovanja u razvoju nogometa u gradu Sinju. Objasnio je i kako mu nije bila namjera okrivljenog uvrijediti, već baš suprotno prema njemu izražava veliko poštovanje s obzirom na njegove sportske rezultate. No, Mirko je, veli, očito sve njegove izjave pogrešno shvatio, a to mu je i sam priznao nakon cijelog događaja kada ga je nazvao na telefon.

Izrekao je i kako mu je Hrgović, nakon udarca čašom, zadao i nekoliko udaraca u stražnji dio glave. No, tada su se umiješali drugi pa su ih razmirili. Rekao je i kako je okrivljeni bio prilično agresivan te ga je pokušavao udariti i dok su ga ovi drugi smirivali.

Stalni sudski vještak Antonio Alujević otklonio je dilemu je li stakleni predmet bio od ranije razbijen ili tek je prsnuo u dodiru s licem žrtve govoreći kako je ozljeda nastala od ranije razbijenog predmeta koji ima šiljasti dio, zapravo oštricu. 

- Motiv ili pobuda iz kojih je djelo počinjeno bilo je obračunati se sa žrtvom. No, pobuda počinjenja djela očituju se kroz neadekvatno reagiranje na banalni povod (provokacija oko profesionalne uloge okrivljenog u nogometnom svijetu) pokazuju da se radi o okrivljenikovom nastojanju rješavanja sukoba s oštećenikom na potpuno neprihvatljiv i nezakonit način - smatra u presudi sutkinja Kragić.


hr Fri Jan 20 2023 16:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Broj zaraženih streptokokom u porastu, zabrinjava invazivni oblik

Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi
Raste broj zaraženih streptokoknom bakterijom. Posebno zabrinjava pojava invazivnog oblika bolesti. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj 16. Preminulo je pet osoba.

Streptokokna bakterija odnijela je život petero ljudi. Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi. - prenosi HRT.

- Ono što je novije na neki način jest taj invazivni streptokok, koji nismo imali u tolikom broju prethodnih godina kao sada. Inače bismo imali kroz sezonu jedan do dva slučaja tog invazivnog oblika, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

To zabrinjava i struku jer komplikacije mogu završiti smrću. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti jedan je pacijent preminuo.

- Bilo ih je u zadnjih par mjeseci oko 15 kod nas. Govorim o invazivnoj bolesti. Taj streptokok često uzrokuje anginu, koja nije teža bolest, međutim može doći i do komplikacija. Može se razviti upala pluća, može ući bakterija u krv, može uzrokovati jedan upalni odgovor koji može ugroziti pacijenta, rekao je Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Raste i broj oboljelih od neinvazivnog oblika gnojne angine. U prosincu ih je bilo 1400, dok je godišnji prosjek 1000. Itekako to osjete u ordinacijama opće medicine.

- Ove godine ima puno više i gnojne angine i šarlaha nego što je bilo ijedne godine do sada. To su simptomi koji počinju naglo, s jakom grloboljom, visokom temperaturom koja ide do 40°C, a simptom je i otežano gutanje, izjavila je Branislava Čilić, specijalistica obiteljske medicine.

Takvih slučajeva bilježe više nego inače i u osječkom KBC-u.

- Radilo se uglavnom o ambulantnim bolesnicima. Neki od njih su bili hospitalizirani zbog kompletnog općeg stanja, ali nije to bilo svrstavano u kategoriju invazivni streptokokni oblik, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Cjepivo ne postoji pa liječnici upozoravaju da je potrebno oboljele od invazivnog oblika, kao i njihove kontakte, detektirati na vrijeme kako bi preventivno dobili antibiotike.

hr Thu Feb 02 2023 21:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc1ec85d7965a9d18b45f9/80
Foto: Pixabay

S tržišta se povlači još jedan proizvod!

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod
S tržišta se povlači Kravlji sir s tartufima (240 grama, LOT 621LWH, najbolje upotrijebiti do 1.travnja 2023.) zbog mogućnosti kontaminacije bakterijom iz roda Listeria monocytogenes- - izvijestio je Državni inspektorat.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Proizvođač sira je Paška sirana ( Zadarska 5, 23250 Pag), a na tržište stavlja ZIGANTE Tartufi (Portoroška 15, 52460 Plovanija).

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod.
hr Thu Feb 02 2023 21:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc0dcc5d7965b6d38b4578/80
Foto: Facebook

FOTO U završnoj fazi uređenje dječjeg vrtića u Vranjicu

Najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.
Dječje igralište pored Vatrogasnog doma u Vranjicu lagano poprima obrise svog budućeg izgleda. - izvijestio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.
 
- Naši najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.

Ali, ni to nije sve uz postojeći novouređeni zabavni park za dječicu, uskoro kreće izgradnja malonogometnog igrališta i basketa dimenzija 40×20m za one malo starije.

Draga dico, još malo pa ćete guštat. - objavio je.  
hr Thu Feb 02 2023 20:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6345a41c18d1cb3f218b45f7/80
Foto: Ivana Ivanović

Ivošević: "Pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije"

Njegovu objavu prenosimo u nastavku
Nakon što je predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević pozvao gradske vlasti da riješe pitanje dostupnosti plaže ispred Vile Dalmacije, dogradonačelnik Bojan Ivošević je potvrdio da je u tijeku postupak otvaranja. 

Srušimo zid - plaža ispred Vile Dalmacija nek bude dostupna svima!

U vrijeme kad se sve poštene političke snage bore protiv HDZ-ovog pokušaja da u Saboru progura ozakonjenje ograđivanja plaža, u Splitu na žalost još uvijek imamo jedan relikt prošlosti. 
Morsku obalu odnosno plažu ispred Vile Dalmacija od pristupa građana dijeli zid. Kojim se pravom, bez ikakve pravne osnove onemogućava Splićankama i Splićanima i našim gostima pristup tom dijelu pomorskog dobra!? 

Kad se na nacionalnoj razini borimo protiv HDZ-ovog pokušaja stvaranja "plaža za bogate" na koje građani koji nemaju dubok džep neće imati pristupa, kad od Županije Gradsko vijeće traži da Split upravlja svojom obalom, kako onda možemo tolerirati da na jedan od najljepših dijelova jadranske obale imaju pristup samo odabrani!? Ovakvo licemjerje se ne može tolerirati. 

Obala ispred Vile Dalmacije mora biti dostupna svima, a ne samo njima - odabranima po funkciji ili po platežnoj moći. Zid koji dijeli plažu ispred Vile Dalmacije od ostatka obale i kojim se onemogućava pristup mora pasti i to odmah, a zakoni moraju vrijediti jednako za sve - bilo da se radi o državnoj, županijskoj ili u ovom slučaju gradskoj razini! 

S gradonačelnikom ćemo razgovarati i tražiti da ovo što prije ispravi.

Pokažimo kao Grad djelima, a ne samo riječima da smo različiti od državne i županijske HDZ-ove vlasti! - objavio je ranije Matijević.

Uskoro je stigla objava i od Ivoševića. 

- Nisam mislio još javno objaviti jer će sam postupak trajati dok se odradi sva papirologija, ali pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije. Točnije započetak oslobađanja pomorskog dobra ispod same vile koje je dosad bilo ograđeno.

Jutros smo zaprimili i upit Slobodne Dalmacije gdje smo potvrdili novinaru Viduliću i novinarki Budimir kako je postupak započeo i da će se ukloniti prepreka na pomorskom dobru.

Zašto onda ovo pišem? Jer se nakon našeg odgovora medijima vijećnik Matijević oglasio i to pokušao predstaviti kao vlastitu inicijativu.

Moram reći kako inicijativa je ipak došla od Društva Marjan i odavno je zagovarana još u Kodeksu za Marjan iz 2013. godine. - objavio je. 
hr Thu Feb 02 2023 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .