SIGURNOSNI PROTOKOL

Uspješno je deaktivirana protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata u Malom Lošinju

Protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata deaktivirana je u lošinjskom akvatoriju u 12.51 sati.

Podsjećamo, u jutarnjim satima, zvuk sirene prekrio je tišinu Malog Lošinja dok je započela akcija izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz II. svjetskog rata, koja prijeti sigurnosti u lošinjskom akvatoriju. Ograničeno je kretanje u određenim dijelovima Malog Lošinja, a za vrijeme trajanja akcije, na snazi je i zabrana plovidbe i leta, prenosi HRT.

Zapovjednik postrojbe specijalne interventne policije, Nenad Krasny, istaknuo je da je riječ o razmjerno velikoj i opasnoj mini ukopanoj u mulj te da će biti podignuta i neutralizirana na sigurnoj udaljenosti.

Ona će se prvo morati podignuti, nakon toga će ići tegljenje na mjesto uništenja, neutralizacije mine. Ona je već pripremljena, stavljena u funkciju i  na sigurnoj udaljenosti će biti neutralizirana i vjerujemo da je to najsigurniji način. Naše snage su spremne i vjerujemo da ćemo to vrlo uspješno riješiti – istaknu je Kranskiy.

Građani su podijeljeni u crvenu i žutu zonu radi sigurnosti, s preporukom da se pridržavaju naputaka stožera. U crvenoj nema nikoga, u žutoj zoni su mogli ostati stanovnici pridržavajući se naputaka stožera kako se ponašati. 

Specijalna policija MUP-a provodi aktivnosti izrona mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju uništenja. Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Malog Lošinja, Ana Kučić, istaknula je važnost suradnje s građanima i izrazila uvjerenje da će akcija biti uspješno okončana u ranim popodnevnim satima.

Akcija je krenula zvučnim sirenama u 6.15. Akcija je zahtjevna, međutim nositelji su vrhunski profesionalci. Evakuacija je odrađena na vrijeme. Sve stručne službe su na terenu. Osim te sinergije između stručnih službi, najvažnija je suradnja s građanima kojima se zahvaljujem na pridržavanju svih mjera. Oni su vrlo važan faktor za uspješnost cijele akcije – rekla je Ana Kučić

POSLJEDNJE DODANO: