NAPADI POSTAJU SVAKODNEVNICA

Ljekarnici sve češće izloženi nasilju: “Oni su najdostupniji i najizloženiji…”

Istraživanje provedeno krajem prošle godine na više od 700 ljekarnika u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori pokazuje da su često izloženi nasilju na radnom mjestu. Njih 80 posto verbalnom, 20 posto ispitanika prijavilo je da je jednom ili više puta doživjelo fizičko nasilje, a 20 posto i seksualno. Dok u komori rade na edukacijama i osnaživanju ljekarnika, upozoravaju i da je sve više onih koji biraju druga sigurnija radna mjesta, prenosi HRT.

Daniela je u ovoj ljekarni, na svom radnom mjestu, u dvije godine doživjela četiri oružana napada.

– To su prepadi gdje vam osoba prijeti pištoljem, oružjem, bilo kakvim, znači vrlo stresno. Vrlo je to teško opisati, mislim da onaj prvi šok i stres koji osjetite, taj strah koji vas paralizira da ne možete se jednostavno sjetiti ni žurnog broja, koji trebate nazvati u toj situaciji, rekla je magistra farmacije Daniela Kufner.

Koja utječe na sve zaposlene, uveli su sigurnosne mjere, no verbalni napadi postali su svakodnevica.

– Znači, to su vam od običnih nekakvih psovki, možda njima potpuno bezazlenih do nekakvih povišenih tonova, grubih riječi, omalovažavanja, vrijeđanja, dodala je Kufner.

Potvrđuje to i istraživanje provedeno potkraj prošle godine na više od 700 ljekarnika u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj gori i Bosni i Hercegovini.

– Rezultati su pokazali ono što su i slična istraživanja u drugim zemljama, a to je da su zdravstveni radnici, odnosno ljekarnici i ljekarnice izloženi vrlo često nasilju na svom radnom mjestu. Najčešća vrsta nasilja bilo je verbalno nasilje koje je doživjelo 80 posto naših ispitanika. Bilo je osim verbalnog, još fizičko nasilje i seksualno nasilje i tu su bili niži postoci oko 20 posto, naglasila je magistra farmacije Monika Popčević

Najdostupniji su i najizloženiji zdravstveni djelatnici. Kroz ljekarne u prosjeku dnevno prođe od 500 do 700 osoba.

– Problem je mislim u tome što sve promjene u zdravstvu na neki način se lome na ljekarnicima i ta neka komunikacija koja ide prema pacijentima uvijek nekako dođe do nas i promjena liste i promjena cijene lijekova. Pacijenti se uglavnom ljute na nas iako mi na žalost li na sreću nemamo nikakve veze s tim, istaknula je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, mag. pharm.

Rade na osnaživanju ljekarnika organizirajući različite edukacije, interes je golem. S druge strane sve je više onih koji biraju druga radna mjesta.

– U 2023. smo dobili informaciju da je u Zagrebu iz ljekarni otišlo otprilike 120 ljudi, otišli su raditi na neka uredska mjesta , u klinička ispitivanja ili neke druge segmente koji nisu blisko povezani sa zdravstvom ali su otišli raditi jer im takav način rada i manja komunikacija jednostavno više odgovara, kazala je Soldo.

To pak utječe na promjene radnog vremena pojedinih ljekarni, a kako bi zaustavili još veći odljev zaposlenih, apeliraju na sve da nasilje zamijene tolerancija i razumijevanje.

POSLJEDNJE DODANO: