KBC ZAGREB

Liječnici s Rebra: “Svakodnevno radimo mjere sprečavanja širenja legionele… “

Legionelom se zarazilo pet pacijenata na zagrebačkom Rebru, a preminulo ih je troje zbog čega je u javnosti nastala panika i zato je bolnica odlučila održati konferenciju.

Potvrđeno je da su pacijenti bili već zaraženi i da je legionela sam o pogoršala njihovo stanje.

Što se tiče prvog slučaja, reagirali smo promptno i obavijestili kolege epideomiologe s HZJZ-a. To je bilo prije nekog vremena, nakon prvog slučaja. Ono što je važno reći, u KBC-u Zagreb imamo brzu dijagnostiku. Kad nju imate, možete brzo saznati o čemu se radi kod pacijenta i onda možete poduzimati adekvatne mjere, izjavila je za N1 Zrinka Bošnjak, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb.

Naglasila je da se dugi niz godina radi “antilegionela program” i da nema razloga za zabrinutost.

Radimo po protokolu i učinili smo sve što nam je dostupno kao mjera prevencije prijenosa legionele. Uvijek je važno imati dostupnu dijagnostiku. Treba znati da legionela postoji u svakoj vodi, ali i da se svakodnevno rade preventivne mjere. To znači da se tjedno podiže temperatura vode u spremnicima na temperaturu vode u kojoj legionela ne može opstati, poručila je Bošnjak.

Podatak o tome kad je posljednja osoba preminula od legionele, na Rebru nemaju. No, provode se sve potrebne mjere i uzimaju se uzorci u cijeloj bolnici. Također, upozoreno je da legioneli pogoduju topliji ljetni mjeseci, kad se i zaraza lakše može proširiti. Zato se svakog tjedna sustavi pasteriziraju. Potvrđeno je i da ove situacije nisu iznimka

U ljetnim mjesecima imamo pojačanu brojku zaraza legionelom, čija je smrtnost pet do deset posto. Zato je dobro pričati o njoj, kako bi javnost bila senzibilizirana i znala da postoji posvuda, završila je Bošnjak.

POSLJEDNJE DODANO: