[FOTO] Muškarci su i jutros molili na Peristilu, priključile su im se žene, a ponovno dočekali aktivisti

Muškarci su u subotu ujutro molili krunicu na splitskom Peristilu. Dio je to organiziranih molitvi diljem Hrvatske, a već tradicionalno prve subote u mjesecu. Krunicu su molili Wojownicy Maryi Split (Marijini ratnici), katolički muževi i njihovi prijatelji iz Međugorja. Prethodno su s Gospinim likom i zastavama prošli preko Hrvojeve ulice, Đardina pa se spustili na carski trg.

Značajan broj žena danas se priključio molitvi, a i ovaj put aktivisti su ih dočekali na Peristilu, među njima i Arijana Lekić-Fridrih, umjetnica koja zajedno s udrugom Domine organizira performans “Tiha misa” kao odgovor na klečitelje.

– Ovaj pokret prati poljski hodogram. Bilo bi neobično očekivati da se u istom scenariju ponovi ista reakcija, a da budu drugačiji rezultati. Poljaci su pogriješili što su tolerirali ovakve inicijative i smatrali ih benignima i smiješnima. Međutim, na kraju se u godinu dana promijenio život i ženska prava su takva da će trebati još jedno stoljeće da se vrate na ova prava koja imamo danas, a svi znamo da žene nisu ni približno s jednakim pravima – rekla je Lekić-Fridrih.

Ne želi vrijeđati, objašnjava, ničije vjerske osjećaje.

– Problem je, specifično baš za molitvu u Splitu, što počinje u crkvi. Vrijeme je da se Kaptol oglasi. Sudionici su prije nego su došli na Peristil u crkvi sv. Petra dobili pomazanje. Zašto katolički svećenici pomazuju i daju blagoslov ovim muškarcima koji su članovi udruge?

POSLJEDNJE DODANO: