Article

//www.dalmacijanews.hr/files/606defee6f52dfd2278b45bb/80
Foto: MOST

Kršenje zakona u Banovini komentirali i MOST-ovci: 'Ne znamo što je strašnije - način na koji se rasipa naš novac ili stav Banovine oko mišljenja ministarstva?'

Zaključno ističe da ne zna što je strašnije, to da uprava drži da je mišljenje ministarstva staro 11 godina nepromjenjivo premda se i zakon mijenjao, ili način na koji vlast rasipa novac poreznih obveznika.
Mnogo političke bure izazvalo je otkriće našeg portala o obostranim interesima grada Splita i tvrtke Tommy d.o.o koji su, protivno Zakonu, radili i u slučaju božićnica za zaposlenike u Banovini. Koristeći tako samo mišljenje Ministarstva od prije 11 godina.

Pogodovanje u splitskoj Gradskoj upravi poslijepodne su komentirali Ivica Grković, MOST-ov kandidat za poteštata i Josip Markotić, splitski gradski vijećnik.

- Kao što možemo vidjeti iz medija, Split je jutros potresao još jedan skandal vezan za postupke javne nabave. Bitno je istaknuti da je Most na isto već upozoravao, kako za božićnice, tako i za bonove umirovljenicima, kao i nedavno za fitness sprave.

Ono što mogu istaknuti kao kandidat za gradonačelnika Splita je da Most ima nultu toleranciju na neprovođenje javne nabave i namještanje natječaja.

Postupci javne nabave jedan su od naših prioriteta za naredno razdoblje. Naš cilj za Gradsku upravu, gradske tvrtke i ustanove je jačanje učinkovitosti, integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu. Potpuna otvorenost i transparentnost javnih financija i djelovanja javne uprave vodi do iskorjenjivanja korupcije na svim razinama.

Implementirat ćemo Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Potpuno ćemo otvoriti sve postupke javne nabave, bez obzira na visinu iznosa, tako da ćemo uspostaviti nepristranu komisiju za postupak javne nabave i dostupnost na Elektroničnom oglasniku javne nabave - kaže Grković.

MOST-ov kandidat naglašava i da je nužno uvesti objedinjenu javnu nabavu za sve gradske tvrtke, a da je trenutna praksa po kojoj svaka gradska tvrtka provodi posebne postupke promašena. Navodi i to da Most svojim prijedlogom želi zaštiti interese građana Splita i onemogućiti da u komisiji za javne nabave sjede stranački podobne osobe koje pristrano donose odluke.

- Svakako bitno je napomenuti da su i pojedine gradske tvrtke isplaćivale božićnice bez postupka javne nabave, premda su ih morali provesti jer se radi iznosu većem od 200.000 kn, čime ćemo se isto pozabaviti - istaknuo je Mostov gradski vijećnik Josip Markotić.

Zaključno ističe da ne zna što je strašnije, to da uprava drži da je mišljenje ministarstva staro 11 godina nepromjenjivo premda se i zakon mijenjao, ili način na koji vlast rasipa novac poreznih obveznika.

Za kraj Mostovci ističu da se trenutna praksa mora hitno prekinuti, te da ne mogu promijeniti dosadašnje neracionalno ponašanje, ali zato u budućnosti možemo uštedjeti milijunske iznose koji se mogu iskoristiti u svrhu podizanja kvalitete života svih građana grada Splita.
hr Wed Apr 07 2021 19:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffd9b326f52df099e8b45f3/80

Više od 60 posto nastavnika i školskog osoblja ne želi se cijepiti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je podatke o cijepljenju nastavnika i drugog školskog osoblja. U prosjeku, čak 64 posto nastavnika i zaposlenika u školama ne želi se cijepiti.

Najviše ih se želi cijepiti u Koprivničko-križevačkoj županiji - 45,66 posto zaposlenika, a najmanji interes je u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje bi ih se cijepilo svega 16,91 posto.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od njih 7834, cijepilo bi ih se 28,47%, odnosno 2230 djelatnika. U Šibensko-kninskoj 30,73%, dok bi u Zadarskoj 35,57%.

U Gradu Zagrebu se cijepiti želi 40,65 posto zaposlenih u školama. Ni u jednoj županiji broj zainteresiranih djelatnika za cijepljenje ne prelazi 50 posto.

- Ukupno je obrazac s djelatnicima ispunilo 1228 škola (od 1365), od preostalih 137 škola, 39 škola otpada na Međimursku županiju gdje je već provedeno cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika, zato Međimurska županija nije navedena u tablici", navode iz Ministarstva.


hr Tue Apr 20 2021 20:31:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607f1e8e6f52df7c3a8b468c/80
Foto: DalmacijaNews

Kerum odgovorio Grmoji: 'Vozaš se okolo po gradovima kao klaun i domicilnom stanovništvu popuješ'

Politički tajnik MOST-a na predstavljanju kandidata, prozvao je Željka Keruma.
Nikola Grmoja na predstavljanju zamjenika za gradonačelnika Splita prozvao je Keruma ocijenivši kako mu je u cilju da na vlast dođu Puljak i Ivošević, kako bi na kraju on odlučivao o svemu. Na odgovor Željka Keruma nije trebalo dugo čekati.

- Grmoja, moja obitelj i ja živimo u Splitu cijeli život. Otprilike tako i ostali kandidati za gradonačelnika Splita. Ti dođeš u Split i pričaš o problemima u Splitu i životu u Splitu, a zapravo ti sa Splitom nemaš nikakve veze.

Vozaš se okolo po gradovima kao klaun i domicilnom stanovništvu popuješ. Svađaš narod i radiš podjele da bi sebi ostvario korist. Makni se iz Splita jer ti u Splitu ne vridiš ništa. U Splitu si nebitan. Vrati se u svoje misto ako te ljudi još hoće, ali nemaš ti više svog mista, ti si zlo, a zlo nitko ne želi.“, poručio je Kerum.
hr Tue Apr 20 2021 19:22:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607ef8be6f52dfc93a8b4664/80
Foto: Grad Zadar

Zadar gradi senzorički park za djecu i mlade s teškoćama

U Vruljici i na Višnjiku senzorički park za djecu i mlade s teškoćama – EU projekt Inclusive play

Kroz projekt sufinaciran iz EU fondova Inclusive Play, gradit će se senzorički park za djecu i mlade s teškoćama u razvoju na području grada. Senzoričkim parkom želi se stvoriti krajolik koji može potaknuti raznoliku paletu osjetilnih podražaja i primijeniti se u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije. To je novi koncept igrališta u kojemu djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Ukupna vrijednost projekta Inclusive play je 3 milijuna kuna.

- U okviru tog projekta u parku Vruljica predviđena je izgradnja novog igrališta za djecu s posebnim potrebama te dopuna novim sadržajima i igralima (postavljanje novih igrala poput ljuljački, trampolina, vrtuljaka, poligona i sl.), tako da će park Vruljica funkcionirati kao senzorički park – igralište. Prvenstvena namjena budućeg parka je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području grada i šire, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih usluga, kazao je ovom prigodom pročelnik Ante Ćurković.

Pročelnik Ćurković je također najavio kako projekt uključuje i nabavu dodane opreme/sprava za osobe s i bez teškoća koja će biti postavljane na području športsko-rekreacijskog centra Višnjik. Za dodatno opremanje igrališta Višnjiku iz projekta je osigurano oko 220 tisuća kn.hr Tue Apr 20 2021 17:52:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607ef4156f52dfe43a8b464c/80

Mihanović posjetio istok grada: 'Mladost ćemo zadržati u Splitu, a upravo je Sirobuja kotar velikog potencijala'

HDZ-ov kandidat ima velike planove za istok grada
Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika jučer je sa svojim suradnicima posjetio Sirobuju.

Opet na našem istoku Splita! Jučer sam sa svojim suradnicima obišao Sirobuju, gradski kotar od velike važnosti na čijem području je u tijeku više projekata, a za koji ćemo ostvariti još važnih i strateških projekata. Zajedno smo obišli gradilište Ulice hrvatske neovisnosti koja će, u prometnom smislu, značiti veliki iskorak za cjelokupni istok Splita, a najviše za samu Sirobuju. Osim izravnog prometnog spoja Sirobuje i Mejaša ova će prometnica omogućiti i novu autobusnu liniju i poveznicu stanovnika Sirobuje javnim gradskim prijevozom sa više najvažnijih točaka u Splitu. Također, obišli smo i lokaciju na kojoj već sljedećih dana kreće izgradnja novog dječjeg igrališta.

Odlučnim potezima u sljedećem mandatu zajedno ćemo učiniti sve kako bi riješili problem rješavanja stambenog pitanja za brojne mlade obitelji izgradnjom zgrade za POS upravo na području Sirobuje koja će brojiti oko 58 stanova. Prenamjenom zemljišta uz Ulicu hrvatske neovisnosti omogućit ćemo gradnju dječjeg vrtića koji će nuditi smještaj za oko stotinu djece. Što se tiče same infrastrukture, posvetit ćemo veliku pozornost pitanju zbrinjavanja otpada, a upravo na Sirobuji planiramo izgradnju reciklažnog dvorišta.

Konkretnim mjerama zajedno ćemo splitske obitelji i splitsku mladost zadržati u Splitu, a upravo Sirobuja je jedan od gradskih kotara velikih potencijala koji će biti dio tog rješenja.


hr Tue Apr 20 2021 17:39:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .