ZABRANA PRISTAJANJA

Kruzer s 3000 putnika u karanteni zbog sumnje na opasnu zaraznu bolest

Više od 3000 ljudi nalazi se na brodu blizu otoka Muricijusa u istočnoj Africi i nemaju pristup kopnu zbog zaraze koja se širi kruzerom. Sumnja se da bi putnici mogli biti zaraženi kolerom, prenosi Dnevnik.hr.

Luka u glavnom gradu Mauricijusa, Port Luoisu, druga je koja nije dozvolila pristajanje američkom kruzeru Norwegian Dawn nakon što se nekoliko putnika razboljelo i požalilo na gastroentestinalne probleme. Prije toga, odbila ih je luka na francuskom otoku La Reunion.

Sumnja se na koleru, poznatu i kao plava smrt, koja trenutačno hara jugom Afrike.

Odluka da ne dozvolimo pristup brodu donesena je kako bismo izbjegli zdravstvene rizike – izvijestila je lokalna lučka uprava nakon što je u nedjelju zabranila pristajanje kruzeru.

Najmanje 14 putnika i članova posade ima proljev i povraća. Izolirani su u svojim sobama, a zdravstveni djelatnici tamošnjeg ministarstva zdravstva uzeli su im uzorke i poslali ih na analizu te se rezultati očekuju u utorak.

Iz kompanije koja je vlasnik kruzera priopćili su da se mali broj putnika požalio na simptome te su intervenirale lokalne zdravstvene vlasti, dok je na brodu podignuta razina higijene i poduzete su mjere kako bi se zaštitili ostali gosti i osoblje.

Brod je na put krenuo 13. veljače iz Južnoafričke Republike, posjetio je Madagaskar te je trebao posjetiti La Reunion i Mauricijus – na kojem su se trebali ukrcati novi putnici te se vratiti u polaznu luku.

POSLJEDNJE DODANO: