OBJAVILA BUCKINGHAMSKA PALAČA

Kralj Charles ima rak

Kralju Charlesu dijagnosticiran je oblik raka, priopćila je Buckinghamska palača. Nisu naveli o kojoj vrsti raka se radi. Nije riječ o raku prostate, ali karcinom je otkriven kad je Charles nedavno bio na liječenju zbog povećane prostate. Podsjetimo, kralj je proveo tri noći u bolnici prošlog mjeseca nakon što je bio podvrgnut korektivnom zahvatu zbog povećane prostate.

Iz Buckinghamske palače naveli su da je kralj danas započeo s “redovitim tretmanima”. Dodali su kako je kralj “i dalje potpuno pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je prije moguće”. – prenosi Index.

Njegovo Veličanstvo odlučilo je podijeliti svoju dijagnozu kako bi spriječilo nagađanja i u nadi da će pomoći u razumijevanju javnosti za sve one diljem svijeta koji su pogođeni rakom – napomenuli su.

Razgovarao s Harryjem i Williamom

Kralj je jutros otputovao iz Sandringhama u London kako bi započeo liječenje. Odgodit će svoje javne nastupe, kao što su mu liječnici savjetovali.

Očekuje se da će mu drugi pripadnici kraljevske obitelji pomoći u obavljanju dužnosti. Iako se neko vrijeme neće pojavljivati u javnosti, 75-godišnjak će nastaviti s obavljanjem ustavne uloge šefa države.

Postoji ustavni mehanizam kada šef države nije u mogućnosti obavljati službene dužnosti – u tom slučaju “državni savjetnici” mogu biti imenovani da zamjenjuju monarha. Na raspolaganju su kraljica Camilla, princ William, princeza Anne i princ Edward.

Nedavno je operiran

Kralj je oba svoja sina osobno obavijestio o svojoj dijagnozi. Princ Harry, koji živi u Sjedinjenim Državama, razgovarao je sa svojim ocem i sljedećih će dana otputovati u Veliku Britaniju kako bi ga vidio.

Inače, Charles je posljednji put u javnosti viđen jučer, na misi u Sandringhamu, gdje je mahao okupljenima. Prije više od tjedan dana obavio je operaciju prostate u privatnoj londonskoj bolnici. Kralj je odlučio izaći u javnost o svom liječenju prostate s ciljem poticanja više muškaraca na preglede, objavila je tada palača.

Ubrzo nakon što je objavljena vijest da je kralj bolestan, oglasio se britanski premijer Rishi Sunak.

Želim Njegovom Veličanstvu potpun i brz oporavak. Ne sumnjam da će se brzo vratiti u punu snagu i znam da će mu cijela zemlja željeti sve najbolje – poručio je.

POSLJEDNJE DODANO: