PROPALI PREGOVORI

Kraj pregovora: SDP i Možemo ne postižu dogovor o koaliciji

U sjedištu stranke Možemo održava se press konferencija o ishodu pregovora sa SDP-om. Obraća se Sandra Benčić. SDP-ovac Arsen Bauk će se obratiti novinarima u 19 sati. – prenosi Index.

Pregovori sa SDP-om su završili. Krajnji dogovor je takav da se ne izlazi zajedno u četiri izborne jedinice. U šestom mjesecu prošle godine smo najavili samostalan izlazak na izbore, ali smo ostavili mogućnost da u manjem broju izbornih jedinica izađemo u točkastoj koaliciji – kazala je Benčić.

Nakon toga je situacija sa strane SDP-a bila takva da se rekla da to nije mogućnost, ali onda od jedanaestog mjeseca je SDP pozvao da se da ponuda i za te četiri izborne jedinice – dodala je. 

Mi smo recentno napravili istraživanje o tome kako stojimo u te četiri jedinice zato da bi naša ponuda bila realna. Kad smo dobili te podatke, iznijeli smo našu ponudu. Naša ponuda je bila na temelju činjenice da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, da se samo u jednoj jedinici radi o tome da je taj mandat malo manje vjerojatan – istaknula je.

“Pregovori su išli u korektnom tonu”

U dvije te jedinice donosimo puno više od tog jednog mandata, odnosno da se radi o postotcima koji doprinose tome da zajedno steknemo ekstra prednost – navela je.

Naš zahtjev se temeljio na tome da je minimum s kojim izlazimo s pregovora ono što u pregovore donosimo, a to je četiri mandata u četiri izborne jedinice. Pregovori su zaista išli u korektnom tonu. Naš zaključak je da je bolje da izlazimo u dva bloka. Zaključak je prihvaćen i od strane SDP-a. To neće utjecati na našu postizbornu suradnju – nastavila je. 

Mi smo se pripremili da izlazimo samostalno. Mi smo na zahtjev SDP-a dali ponudu. Pripremili smo se da tražimo ono što je realno. Nismo se dogovorilo, a to je ono što uvijek može biti ishod – rekla je. 

“Dolazimo na prosvjede”

Ne bismo bili nezadovoljni da smo se dogovorili, ali ovo ne utječe na smjer naše kampanje i sastavljanje izbornih lista – poručila je. Potvrdila je kako su SDP-ovci nudili dva sigurna mandata. 

Važno je da u ovoj kratkoj kampanji pokrijemo cijeli spektar… Neće se izgubiti dio glasova. Neće otići u vjetar jer ćemo mi napraviti jaku kampanju upravo u tim izbornim jedinicima. Maksimalizirat ćemo i izlazak i broj mandata – nastavila je. 

Sutra dolazimo na prosvjede jer želimo poslati jasnu poruku koliko je važno izaći na izbore i pobijediti HDZ – kazala je.

Mi se sigurno svi borimo za glasove. Tako je to u političkoj utakmici. Međutim, mi nemamo nikakvu namjeru ići protiv bilo koga, osim protiv HDZ-a. Nemamo namjeru ići za bilo koga, osim za promjenu, za drugačiju Hrvatsku koju želimo vidjeti do 2028.

Postizbornu koaliciju vidimo od centra prema lijevo. Vjerujemo da će te stranke skupiti većinu. Spremni smo participirati – potvrdila je. 

Mi nismo pristali na manje od onoga što donosimo. To drugoj strani nije bilo prihvatljivo. No hard feeling. Pregovori su bili korektni. Ne želimo dovoditi u pitanje da je bilo dobro što smo imali taj proces – napomenula je.

Osvrnula se i na potencijalan zajednički izlazak na izbore s nekim drugim strankama.

Već razgovaramo s nekim lokalnim i manjim strankama koje su dio naše platforme, ali to nije bilo dio ovih pregovora – rekla je.

Ne bih komentirala odnose SDP-a prema drugim strankama iz koalicije. Prema nama su bili korektni. Razumiju nas, ali u ovom trenutku ne mogu ispuniti naše zahtjeve. Vjerojatno imaju neku drugu kalkulaciju zašto se to njima isplati. Nije bilo podcjenjivanja – dodala je. 

Ove nedjelje u 12 sati imamo predstavljanje naših programskih prioriteta. Program ćemo nakon toga objaviti i svi će ga moći vidjeti – najavila je. 

Komentirala je i istupe predsjednika Zorana Milanovića.

Odluka Ustavnog suda je bila očekivana u dijelu da on ne može biti kandidat i sudjelovati u kampanji. Upozorenje nije jasno u dijelu što su kampanjske aktivnosti u kojima Milanović ne može sudjelovati. Ne može se to protezati na sav politički govor koji on može imati kao predsjednik – smatra Benčić. – prenosi Index.

POSLJEDNJE DODANO: