VJEČNO PITANJE

Koje ulje u kuhanju je najbolje za zdravlje? Donosimo par opcija

Masti imaju važnu ulogu u našem zdravlju. Zdrave masnoće mogu poboljšati apsorpciju hranjivih tvari, poboljšati zdravlje srca, pojačati okus hrane, ali i pridonijeti osjećaju sitosti.

Međutim, odabir pravih vrsta masti je ključan, uključujući ulje koje koristimo za kuhanje. Dok su neka ulja prikladnija za kuhanje na višoj temperaturi, a istovremeno mogu biti korisna za zdravlje, druga mogu naškoditi ako se koriste prečesto.

Najbolja ulja za kuhanje

Ove zdrave masnoće izvrstan su izbor i ne samo da su prikladni za svakodnevno kuhanje, već se pokazalo da imaju zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti i podizanje razine antioksidansa u tijelu, piše The Health.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se proizvodi drobljenjem, mljevenjem i vađenjem koštica iz maslina. Bogato je mononezasićenim masnoćama korisnim za srce, vitaminom E i polifenolima antioksidansima.

Studije pokazuju da je prehrana bogata maslinovim uljem povezana s brojnim dobrobitima, poput smanjenog rizika od uobičajenih zdravstvenih stanja poput bolesti srca. Maslinovo ulje izvrstan je izbor za većinu metoda kuhanja na niskoj do umjerenoj temperaturi, a može se koristiti i kao ulje za salatu i bez termičke obrade. Kada kupujete maslinovo ulje, obratite pažnju da je proizvod u boci od tamnog stakla ili neprozirnog metala jer izloženost toplini, kisiku i svjetlu može utjecati na kvalitetu ulja.

Ulje avokada

Ulje avokada još je jedna zdrava masnoća i odličan je izbor za kuhanje. Ulje avokada dobiva se ekstrakcijom ulja iz ploda zrelog avokada. Kao i kod maslinovog, većina masnoće koja se nalazi u ulju avokada nalazi se u mononezasićenom obliku, što je povezano s dobrobitima za zdravlje srca.

Kao i maslinovo ulje, možete kupiti nerafinirano ili rafinirano ulje avokada, od kojih je potonje najbolje za metode kuhanja na visokim temperaturama, poput prženja i pečenja. I rafinirano i nerafinirano ulje avokada imaju višu točku dimljenja od maslinovog ulja, od 250 odnosno 270 Fahrenheita.

Pri kupovini pripazite na postotak avokada jer ga često znaju miješati s jeftinim uljima pa koncentracija avokada nije stopostotna. Kao i maslinovo ulje ulje avokada je osjetljivo na svjetlost, stoga je najbolje birati proizvode u tamnim staklenim ili neprozirnim metalnim posudama.

Sezamovo ulje

Ako tražite aromatično ulje koje je prikladno za kuhanje na umjerenoj temperaturi, probajte sezamovo ulje. Ono se dobiva se prženih ili sirovih sjemenki sezama koje su pune vitamina, minerala, zdravih masti i biljnih proteina.

Nerafinirano sezamovo ulje ima točku dimljenja od 175 stupnjeva Celzijevih dok rafinirano sezamovo ulje ima točku dimljenja od 230 Celzijusa, što je slično maslinovom ulju.

Kada kupujete sezamovo ulje, odaberite proizvode u tamnim ili neprozirnim posudama koje štite ulje od osvjetljenja i temperaturnih promjena.

Ulja za kuhanje koja treba izbjegavati

Premda, kad govorimo o zdravlju i prevenciji bolesti, treba promatrati prehrana u cjelini, preporučaju se zdravije masnoće kao što su navedena ulja, dok bi trebalo smanjiti unos nezdravih masti.

Visoko rafinirana biljna ulja

Visoko rafinirana ulja poput uljane repice, kukuruznog ulja i sojinog ulja prolaze kroz proces rafiniranja kako bi im se produžio rok trajanja i dala neutralnija boja i okus. Štoviše, neka biljna ulja sadrže više polinezasićenih masti koje su sklone oksidaciji kada su izložene vrlo visokim temperaturama. Oksidacija je reakcija koja se odvija između masti i kisika i stvara štetne spojeve koji se nazivaju – slobodne radikale. Ta se ulja obično koriste za prženje hrane i često se više puta zagrijavaju što ih čini još osjetljivijima na oksidaciju.

Ulja s niskom točkom dimljenja

Osim odabira zdravih masnoća za kuhanje, važno je izbjegavati ulja koja nisu namijenjena kuhanju, poput lanenog ulja. Neka ulja imaju nisku točku dimljenja što znači da se ne smiju zagrijavati.

Na primjer, laneno ulje ima točku dimljenja na samo 100 stupnjeva Celzijusa što ga čini neprikladnim za kuhanje.

Drugi primjeri ulja s niskom točkom dimljenja uključuju riblje ulje, orahovo ulje i bučino ulje. Izlaganje ovih ulja visokim temperaturama oštećuje proizvod i stvara štetne spojeve koji mogu negativno utjecati na zdravlje.

Evo nekoliko ideja:

Koristite maslinovo ulje ili ulje avokada za dinstanje.

Dodajte sezamovo ulje pomfritu i jelima s rezancima za pojačanje okusa.

Koristite ulje avokada za metode kuhanja na višoj temperaturi kao što je prženje u tavi.

Skuhajte jaja s maslinovi muljem za zdrav početak dana.

Juhama i varivima dodajte malo maslinovog ulja.

POSLJEDNJE DODANO: