SEIZMOLOŠKA SLUŽBA RH

Koja je to “jedina jednadžba koja može pomoći” kod potresa?

Seizmološka služba RH zabilježila je u 24 sata tri potresa kod Pelješca koja su osjetili i građani jer su magnitude iznosile od 2.6 do 3.8 prema Richteru. Uslijedio je i niz vrlo slabih potresa koji su bili magnituda manjih od 1.0.

Sinoć u 18 sati i 57 minuta Seizmološka služba RH zabilježila je slab potres magnitude 2.6 u moru uz obalu Pelješca jugoistočno od Žuljana. Potom je u 5 sati i 7 minuta na Pelješcu, jugoistočno od Žuljana, izmjeren umjeren potres magnitude 3.4. I posljednji, prilično jak potres u 7 sati i 3 minute pogodio je isto mjesto na Pelješcu, a magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru.

Rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić u razgovoru za N1 ističe da je jug Dalmacije seizmički vrlo aktivno područje i ondje se takvi potresi događaju. “To nije ništa neobično”, ističe i dodaje:

-To je područje koje je seizmički vrlo aktivno, gdje su se događali takvi potresi. Radi se o seizmičkoj aktivnosti karakterističnoj za područje južnog Jadrana.

Premda se niz potresa koje su osjetili građani, dogodio u relativno kratkom roku, to ne znači da se može predvidjeti eventualni novi potres.

-Neka daljnja aktivnost ne može se predvidjeti, ističe rukovoditeljica Seizmološke službe dodajući:

-Najbitnije nam je da na osnovu promatranja zemlje, na osnovu zapisa, podataka koje dobijemo, imamo dobra saznanja o tome gdje se i kakvi potresi mogu dogoditi. Jedina jednadžba koja može pomoći je gradnja zgrada koje će izdržati potres.

Bivša veleposlanica Japana u Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji gostovala je u programu N1 televizije nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa budući da su potresi u toj zemlji česti pa su i zakoni i pripremljenost građana na sasvim drugom nivou. Kako je rekla, ljudi su svjesni da se potres ne može predvidjeti, a zbog česte seizmičke aktivnosti pripremaju se unaprijed – grade zgrade otporne na potrese, opremaju stanove tako da na ukućane ne može pasti ništa teško te imaju spremne planove evakuacije. Za nesavjesnu gradnju kazne idu i do milijun dolara.

Na to se osvrnula i Ines Ivančić istaknuvši da je doista jedina prevencija – gradnja zgrada koje će izdržati potres

POSLJEDNJE DODANO: