POLUFINALE PRVENSTVA HRVATSKE

Klasik na Gripama: Split – Cibona, Žuti moraju opravdati ulogu favorita

Večeras na Gripama od 20 sati kreće polufinalna serija prvenstva Hrvatske za košarkaše između Splita i Cibone. Žuti su favoriti, barem na prvi dojam, ali činjenica jest da su kroz cijelu ovu sezonu imali problema s Vukovima. Cibona je, naime, dobila tri od pet utakmica, od toga dvije upravo na Gripama. Istina je i da su dvije od te tri pobjede bile u ABA ligi gdje je Cibona imala širi roster (Jakov Mustapić, Tomislav Buljan, Matej Bošnjak, Domagoj Proleta, pa i Alex Stein), a da je prvi poraz u domaćem prvenstvu (57:63 u Splitu) krajem listopada inicirao promjene u sastavu Splita. Dva su stranca otpuštena (Cameron Shelton i Shamiel Stevenson), a na njihova mjesta su stigli povratnici s renomeom (Shannon Shorter i Lewis Sullivan). Njihovim angažmanom Split je pronašao balans i samopouzdanje, pa je jedno vrijeme igrao maestralno, te srušio Partizan u Beogradu, što je bio „higlight“ sezone. Taj vrhunac može nadmašiti samo osvajanje titule prvaka.

Da bi se uopće došlo u priliku napasti titulu, treba najprije eliminirati Cibonu, koja je u posljednje vrijeme s pet seniora spala na – četiri. Najprije je otišao Domagoj Vuković, a potom se ozlijedio rekonvalescent Filip Bundović. I u svemu tome Cibona je uspjela funkcionirati, ostati u ABA ligi, biti finalist Kupa Hrvatske i treća u domaćem prvenstvu. Ta je Cibona kroz dva domaća natjecanja igrala kao što igraju New York Knicksi u doigravanju NBA lige. Maksimalna minutaža nositeljima, odnosno četvorici seniora. Drugačije i ne može.

Split se s takvom Cibonom mučio, nije znao probiti zonu, kojom se momčad Dina Repeše jedino može braniti, a da ne upadne u probleme sa faulovima. Cibona je „doktorirala“ na sporom tempu, uvođenju utakmice na svoj mlin, što je najčešće izluđivalo Split. Je li Slaven Rimac iz toga nešto naučio, vidjet ćemo večeras. Cibona je u četvrtfinalu protiv Zaboka morala igrati tri utakmice, definitivno su umorni i kao takvi ne bi smjeli predstavljati problem Žutima. Ipak se igra za finale prvenstva Hrvatske (drugi par su Zadar – Dinamo, tu neće biti neizvjesnosti). Hendikep Splita jest što neće biti Tonka Vuke, možda i najboljeg igrača u seriji protiv Dubrovnika, te što u prvenstvu Hrvatske ne mogu istovremeno na parketu biti tri stranca.

POSLJEDNJE DODANO: