JASNA OSUDA

Katarina Prnjak osuđuje vršnjačko nasilje koje je šokiralo Hrvatsku: “Ovo su scene kakve smo gledali samo u filmovima”

U Splitu je nedavno zabilježen nezapamćen slučaj nasilja nad tinejdžericom, čije su scene izazvale zgražanje javnosti i izazvale lavinu reakcija na društvenim mrežama. Katarina Prnjak, ugledna članica Predsjedništva splitskog SDP-a, ističe duboku zabrinutost i osuđuje ovaj gnjusan čin. Njen glas se pridružuje sve brojnijim glasovima koji zahtijevaju hitne akcije kako bi se suzbilo nasilje među mladima i osigurala sigurnost u društvu koje se suočava s alarmantnim porastom nasilja među vršnjacima.

U svojoj objavi na Facebooku, Prnjak je istaknula da su scene nasilja koje su se dogodile u Splitu dosegle razinu brutalnosti kakvu smo inače viđali samo u filmovima.

Ovo su scene kakve smo viđali samo u filmovima, a danas se događa kod nas i ne znam što je strašnije: to što je riječ o mladim djevojkama, to što u sebi imaju takvu sadističku crtu da imaju potrebu zlostavljati svoju vršnjakinju, ali pritom sve to i snimati kako bi mogle pokazivati čin svog “junaštva” ili sama činjenica da je ovakvo nešto kod nas postalo sasvim normalno?!

Prnjak je pohvalila brzu reakciju policije na ovaj slučaj, ali istaknula je potrebu za drakonskim sankcijama kako bi se odvratili potencijalni budući nasilnici. Nadalje, naglasila je nedostatak podrške žrtvama nasilja, posebno u školama gdje nedostaju psiholozi i stručnjaci koji bi pružili potrebnu pomoć.

Svaka čast policiji na brzoj reakciji i nadam se da će sankcije biti drakonske kako bi potencijalni budući nasilnici dobro promislili prije nego što nekoga krenu zlostavljati. Vršnjačkog nasilja ima sve više i postalo je sve brutalnije što pokazuje i statistika. Navodno čak 30% maloljetnika je izloženo nekoj vrsti nasilja. Policija će brzo reagirati kad se nasilje prijavi ili kad se snimka proširi, ali što kad snimka ne postane viralna? Koliko imamo slučajeva vršnjačkog nasilja koje nije prijavljeno?

Njena objava također naglašava ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj, ističući da je sve više mladih izloženo nekoj vrsti nasilja. Također je izrazila zabrinutost zbog činjenice da mnogi slučajevi nasilja ostaju neprijavljeni iz straha od osvete.

Mladi rijetko prijavljuju nasilje jer se boje osvete pa da i sami ne postanu žrtve nasilja, a nasilnika je sve više, metode su im sve okrutnije i nema toga što mladi neće napraviti za hrpu lajkova. Zakazali smo kao društvo, ali zakazali smo prvenstveno kao sustav. Sankcije su potrebne, ali što radimo kako bi nasilje suzbili? Split još uvijek nema ni Građanski odgoj i ne radimo na ovom problemu kroz obrazovni sustav. Šta nam je s pomoći žrtvama nasilja? Brojne škole nemaju ni psihologe, a dok o ovom problemu pričamo u splitskom KBC-u ne postoji ni odjel dječje psihijatrije. Razmišljamo li kako je djevojci koja je pretrpjela zlostavljanje, ali i javno poniženje? Toj djevojci je sada prijeko potrebna pomoć i očekujem da škola, uz pomoć psihologa, napravi sve kako djevojka ne bi imala trajne posljedice ovog zlostavljanja, a na nama ostalima je da djelujemo u okviru svojih mogućnosti. Ovo je problem svih nas i samo ga zajednički možemo suzbit na najmanju moguću mjeru, kroz obrazovni sustav.

U posljednjem dijelu svoje objave, Katarina Prnjak naglašava važnost pružanja podrške žrtvama nasilja, posebno u situacijama poput ovog brutalnog incidenta u Splitu. Ističe nedostatak resursa i stručnjaka u školama i zdravstvenim ustanovama, poput nedostatka psihologa u školama i nedostatka odjela dječje psihijatrije u splitskom KBC-u.

Šta nam je s pomoći žrtvama nasilja? Brojne škole nemaju ni psihologe, a dok o ovom problemu pričamo u splitskom KBC-u ne postoji ni odjel dječje psihijatrije. Razmišljamo li kako je djevojci koja je pretrpjela zlostavljanje, ali i javno poniženje? Toj djevojci je sada prijeko potrebna pomoć i očekujem da škola, uz pomoć psihologa, napravi sve kako djevojka ne bi imala trajne posljedice ovog zlostavljanja, a na nama ostalima je da djelujemo u okviru svojih mogućnosti. Ovo je problem svih nas i samo ga zajednički možemo suzbit na najmanju moguću mjeru – istaknula je Prnjak, pozivajući na zajedničku akciju kako bi se suzbilo nasilje među mladima.

POSLJEDNJE DODANO: