NE SMIRUJU SE STRASTI

Kaštelani i dalje nezadovoljni tunelom Kozjak: “Osim devastacije prirode i prometnog kolapsa nećemo dobiti ništa dobro!”

Ne smiruju se strasti u Kaštelima zbog tunela Kozjak i spojne ceste D8. Za večeras je najavljena još jedna javna tribina, a dio nezadovoljnih stanovnika najavljuje nastavak prosvjeda protiv tunela koji bi trebao omogućiti novi cestovni ulaz prema Splitu. Tvrde da osim devastacije prirode i prometnog kolapsa – ništa dobro neće dobiti, piše HRT.

Megaprojektom Hrvatskih cesta planira se izgraditi tunel Kozjak, te od Vučevice preko padina Kozjaka spajanjem na kaštelansku magistralu u Kambelovcu graditi novi ulaz u Split. Za dio Kaštelana to je projekt koji će donijeti devastaciju prirode i dodatno prometno zagušenje.

– Mi se ne borimo protiv gradonačelnika i njegove stranke, niti bilo koje stranke. Mi želimo sačuvati i poboljšati kvalitetu života u Kaštelima. Projekt koji dovode razara Kozjak, prometno davi Kaštela, dovodi tzv. ceste smrti, dovodi tranzitni promet. Kaštela, Split, ni bilo koje okolno mjesto nemaju korist od ovoga. Na postojeće ceste dovesti autoput u sredinu grada, danas kad civilizirani svijet izmiče promet iz grada, oni ga ovdje dovode. Nemojte to činiti, radite veliku štetu, kaže Tomislav Tadin, Građanska inicijativa za spas Kozjaka i Kaštela

 Prst odgovornosti upiru ipak i u gradonačelnika koji je danas sazvao novinare. Tvrdi da se bezuspješno pokušao sastati s prosvjednicima, a zajednički sastanak s Hrvatskim cestama pao je u vodu. Kaže da je ovo projekt od kojega će svi imati koristi.

– Vidim da se ova priča oko prosvjednika dosta ispolitizirala, da među njima postoje oni koji su nelegalni graditelji na području Kaštel Kambelovca na ili oko trase i vidim u kojem smjeru ovo vodi. Zato sam poručio, da svi oni čija će se zemlja otkupljivati, da ću ja biti nihov odvjetnik u Hrvatskim cestama i izboriti da ih se što poštenije isplati, rekao je Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

Dionica kroz Gomilicu, preko Kambelovca i Lukšića gotova je priča i nema odstupanja, rečeno je gradonačelniku na zatvorenom sastanku s Hrvatskim cestama .O trasi preko Sućurca još će se raspravljati. Građani zabrinuti za budućnost Kaštela i Kozjaka za večeras organiziraju javnu tribinu i najavljuju daljnje prosvjede.

POSLJEDNJE DODANO: