PERFORMATIVNA AKCIJA

Kao reakcija na klečavce i podršku Osječankama, u Šibeniku će se održati “Tiha misa” ispred Krešimirova doma

Ove subote će se „Tiha misa“, 20. po redu skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić-Fridrih, održati u Šibeniku na Trgu palih branitelja Domovinskog rata (ispred Krešimirova doma).

“Tiha misa” umjetnička je reakcija na muškarce koji u navodnoj molitvi kleče svake prve subote u mjesecu u desetak gradova diljem Hrvatske. 

Već gotovo dvije godine, svake prve subote u mjesecu, u Hrvatskoj se odigravaju skupovi koji kroz simboliku molitve krunice potenciraju dodatnu neravnopravnost žena, ograničavajući njihovo slobodno kretanje i zazivajući smanjenje njihovih Ustavom zagarantiranih građanskih prava.

Paralelno i redovito održavanje Tihe mise Arijane Lekić-Fridrih ukazuje na sustavno odašiljanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama, kao i činjenice da smo došli do situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava.

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi“ stoji Zaklada Ordo Iuris te smo dočekali i ulazak ultrakonzervativne desnice u Vladu RH, ne moramo se više pitati koju budućnost nam spremaju jer su u svojim namjerama poticanja politika neravnopravnosti prilično otvoreni.

Sve glasnije se spominju planovi preispitivanja stečenih ženskih prava. Molitve s trgova diljem Hrvatske trebaju ostati neuslišene, jer brojke femicida, nasilja i obespravljenih žena raste svakom novom prvom subotom u mjesecu.

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i dvadeseti put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost, usprkos ravnopravnosti koja nam je zajamčena Ustavom – bez obzira što se odvija u formi ‘molitve’ krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene.

Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja – onog iz “molitve”, onog u obitelji i onog kakvo nam predstoji jačanjem ultrakonzervativnih stranaka koje zastrašuju javnost i svoje sljedbenike nepismenim osvrtima na tzv. rodne ideolologije i otvoreno pozivaju na deratifikaciju Istambulske konvencije. Nećemo dozvoliti da žene ostanu  prepuštene same sebi, nejednake  u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

Ono što je započelo kao intuitivna i instinktivna reakcija Arijane Lekić Fridrih na okupljanja muškaraca kroz navodne molitve, koja se bez ikakvog razloga odvijaju na javnim trgovima diljem Hrvatske, a u nekim gradovima doslovno ispred katedrala koje u to vrijeme zjape prazne, ove subote će se održati 20. put.

Budući da je prije nekoliko dana započelo suđenje ubojici Mihaele Berak do kojeg ne bi ni došlo bez pritiska civilnog sektora i medija, i ovu Tihu misu posvećujemo sjećanju na djevojku koja nije smjela izgubiti život.

U solidarnosti s Osječanima i Osječankama koji će i ove subote u isto vrijeme izaći ispred konkatedrale u Osijeku kako se ovaj slučaj nikad ne bi zaboravio. 

POSLJEDNJE DODANO: