POTROŠNJA IZBORA

Kako su određene naknade za članove izbornih povjerenstava za nadolazeće izbore?

Prema informacijama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), za nadolazeće travanjske izbore za Hrvatski sabor imenovano je ukupno 7.631 osoba u izborna povjerenstva, a za njihove naknade osigurano je oko 3,1 milijun eura.

Stalni i prošireni sastavi izbornih povjerenstava uključuju 11 izbornih jedinica te 556 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava. U stalne sastave imenovano je 3.402 osobe, među kojima su suci i istaknuti pravnici, dok su u proširene sastave imenovane 4.229 osobe koje ne moraju biti pravnici. Detalji o broju sudaca imenovanih u stalne sastave izbornih povjerenstava nisu dostupni, jer DIP ne vodi statističke podatke o tome.

DIP je odredio iznose naknada za članove izbornih povjerenstava temeljem broja izbornih jedinica i biračkih mjesta u svakoj jedinici. Primjerice, članovi izbornog povjerenstva 3. izborne jedinice će dobiti najvišu naknadu, gdje će svaki član stalnog sastava dobiti 1.390 eura neto, dok će svaki član proširenog sastava dobiti 695 eura neto.

Najmanje naknade će dobiti članovi izbornog povjerenstva 1. izborne jedinice, pri čemu će svaki član stalnog sastava dobiti 950 eura neto, a svaki član proširenog sastava 475 eura neto.

DIP-ov kriterij za određivanje naknade za općinska i gradska izborna povjerenstava bio je broj biračkih mjesta na području svake pojedine općine, odnosno svakog grada, s tim da je gradskim povjerenstvima u kojima će se prikupljati izborni materijal, naknada veća 20 posto. Naknade će biti različite i ovisit će o lokaciji izbornih povjerenstava. Na primjer, izborna povjerenstva u Varaždinu, Čakovcu i Ivancu će dobiti veće naknade u usporedbi s povjerenstvima u općini Dekanovec. Osim toga, članovi stalnog sastava izbornog povjerenstva 12. izborne jedinice i Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba (1., 2. i 6. izborna jedinica) imat će posebne iznose naknada.

Nemojmo zaboraviti tiskanje gotovo četiri milijuna glasačkih listića koje je također već pokrenuto, s dodatnim troškovima naravno.

POSLJEDNJE DODANO: