Dugotrajnim radom za računalima do nesanice i oštećenja vida

Dugotrajni rad za računalima i drugim elektronskim napravama čiji ekrani emitiraju plavo svjetlo može izazvati dugoročna oštećenja vida i nesanicu, utvrdilo je istraživanje koje u petak prenosi britanski list Daily Mail.

Prema rezultatima britanskog istraživanja zbog korištenja gadgeta i rada na računalima u večernjim satima šest od deset odraslih osoba ne spava dovoljno.

Voditelj istraživanja Richard Wiseman sa sveučilišta Hertfordshire kaže kako su ti nalazi “iznimno zabrinjavajući”. Nedovoljno sna, odnosno manje od sedam sati sna kod odraslih povećava rizike pretilosti, srčanih udara, dijabetesa i raka, prenosi Wisemana BBC.

“Plavo svjetlo tih uređaja potiskuje proizvodnju melatonina, hormona koji potiče san, pa je važno izbjegavati ih prije spavanja”, kaže Wiseman.

Optičar Andy Hepworth kaže kako je “plavo-ljubičasto svjetlo potencijalno hazardno i toksično za očnu pozadinu” i dodaje da štetu povećava gledanje bez treptanja i približavanje očiju ekranima. “Tijekom duljeg vremena to može oštetiti vaše oči”.

Dugotrajno izlaganje plavo-ljubičastom svjetlu izlaže nas većem riziku razvoja makularne degeneracije koja je u kasnijoj dobi vodeći uzrok gubitka vida i za sada ne postoje učinkovite metode njezina liječenja, kaže Hepworth.

Stručnjaci ističu da za razliku od ‘dobrog’ plavo-tirkiznog svjetla koje pogoduje biološkom satu ono plavoljubičasto, koje emitiraju ekrani, ometa obrasce spavanja i utječe na raspoloženje.

“Iako ne znamo postoji li izravna veza s problemima s vidom postoje snažni laboratorijski dokazi o njegovu štetnom djelovanju”, dodaje Hepworth.

Istraživanje je pokazalo da se gotovo polovica odraslih osoba koje provode gotovo sedam sati dnevno buljeći u ekrane počinje osjećati tjeskobno kad su udaljene od elektronskih naprava primjerice pametnih telefona.

Istraživanje je pokazalo da 55 posto ispitanika smatra da je osjećaj nelagode u očima glavni problem dugotrajnog izlaganja očiju utjecaju ekrana.

Stručnjaci kažu da je savjet koji mogu dati jednostavan – redovito pauzirati od rada na računalu i drugim elektronskim spravicama.

Ranije je japansko trogodišnje istraživanje na 25 tisuća ispitanika pokazalo da sjedenje pred računalom dulje od pet sati dnevno značajno povećava rizik od depresije.

Znanstvenici sa sveučilišta Chiba zaključili su da bi poslodavci trebali ograničiti vrijeme koje zaposlenici provode pred ekranima.

“Ti rezultati sugeriraju da radi prevencije mentalnih poremećaja i poremećaja sna treba ograničiti korištenje računala na manje od pet sati dnevno”, kazao je voditelj istraživanja Tetsuya Nakazawa o istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Industrial Medicine.

POSLJEDNJE DODANO: