Rusija traži stvarnu ustavnu reformu u Ukrajini

Rusija je u petak pozvala Ukrajinu da provede stvarnu a ne “kozmetičku” ustavnu reformu naglašavajući poziv Moskve ovoj bivšoj sovjetskoj republici da dade više ovlasti svojim regijama u kojima mnogi govore ruski.

Rusija smatra da se ustavne reforme što ih Kijev upravo poduzima događaju iza zatvorenih vrata i bez javne rasprave te iskazuje bojazan da se interesi ukrajinske rusofone zajednice neće uzeti u obzir.

– Treba se uhvatiti u koštac sa stvarnom ustavnom reformom, a ne samo kozmetičkom, a zato je potrebno prestati upletati se u unutarnje stvari Ukrajine – rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s predstavnicima ostalih članica Zajednice neovisnih država (ZND).

– U protivnom se čini da je Zapad preuzeo ulogu arbitra sudbine Ukrajine, a aktualnim vlastima nedostaje neovisnosti – smatra Lavrov.

Sergej Lebedev, bjeloruski ministar vanjskih poslova rekao je kako se ostale članice ZND-a nadaju da će Ukrajina ostati na članica skupine te da je sudjelovala na razgovorima u Moskvi.

Prijelazna ukrajinska vlada prošli je mjesec rekla da bi Kijev mogao razmotriti članstvo u ZND-u, nakon što je Rusija anektirala ukrajinsku regiju Krim. Kijev je izrazio nezadovoljstvo što su ostale članice ZND-a poduprle moskovsko pripajanje te pokrajine.

POSLJEDNJE DODANO: