STOGODIŠNJI JUNAK

Joža Manolić danas slavi svoj 104. rođendan

Joža Manolić, često nazivan hrvatskim špijunom Broj 1, danas je obilježio svoj 104. rođendan, osvježavajući sjećanja na izuzetno dug i bogat život. Rođen 22. ožujka 1920. u Kalinovcu kod Đurđevca, Manolić je svojim djelovanjem ostavio dubok trag u hrvatskoj politici i obavještajnoj zajednici, prenosi INDEX.HR.

Nakon impresivne karijere kao obavještajac, Manolić je preuzeo odgovornost kao drugi predsjednik vlade Republike Hrvatske, nakon Stipe Mesića. Za vrijeme njegovog mandata, koji je obilježen donošenjem novog Ustava RH, Manolić je pokazao svoju odlučnost i predanost razvoju države.

Iako su godine odavno prešle stotku, Manolić je pokazao iznenađujuću vitalnost i izdržljivost. Usprkos izazovima s kojima se susreo, poput preboljenog COVID-19 prije tri godine, Manolić nastavlja živjeti punim plućima.

No, uz sve uspone i padove u karijeri, Manolićeva životna priča nije lišena i osobnih gubitaka. Na njegov stoti rođendan, Zagreb je pogodio razoran potres, a nekoliko mjeseci kasnije preminula mu je supruga Mirjana Ribarić, s kojom je dijelio svoje kasne godine. Unatoč tim gubicima, Manolić je nastavio naprijed, pokazujući iznimnu snagu duha. Prošle godine, u tajnosti i skromnoj ceremoniji, udala se njegova kćer Zrnka, dodajući novu dimenziju obiteljskoj povijesti.

Joža Manolić nije samo politička figura, već i simbol dugovječnosti, života punog izazova i ljubavi koja prkosi vremenu. Njegova životna priča ostaje inspiracija mnogima, a njegova predanost i dalje ostaju primjer za sve generacije.

POSLJEDNJE DODANO: