STANOVI, BRANITELJI, NOVAC

Josip Markotić ponovno o splitskom hramu kulture: “Ili ću ja u zatvor ili će u HNK biti otkaza!”

U splitskom Gradskom vijeću ističe se vijećnik Mosta Josip Markotić, koji je svojim javnim istupanjima o splitskoj kulturi privukao pažnju. Posebno je istaknuo nelogičnosti u radu Hrvatskog doma Split i Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća postavio stanove koje je HNK Split dobio na korištenje kao ključnu temu.

U priopćenju koje je poslao, Josip Markotić ističe ozbiljne optužbe na račun Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split. Markotić je upozorio javnost na navodnu klijentelističku i koruptivnu mrežu unutar ove kulturne institucije, koju je nazvao najvećom i najvažnijom u gradu te jednom od ključnih u državi.

Kako sam i najavio, krećem sa serijom objava kojima ću do kraja razgolititi kako se godinama gradila klijentelistička i koruptivna mreža u instituciji koju građani financiraju s 10 milijuna eura godišnje. Unutar najveće i najvažnije kulturne institucije u gradu i jednoj od najvažnijih u državi, Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, stvorio se paralelni sustav djelovanja u rasponu od kokošarenja i šibicarenja pa sve do ozbiljnih klijentelističkih i koruptivnih radnji.

U fokusu njegovih tvrdnji su stanovi koje je HNK Split dobio na korištenje od Ministarstva obrane (MORH) tijekom Domovinskog rata. Prema Markotiću, dodjela tih stanova nije se odvijala sukladno uvjetima propisanim od strane MORH-a. Tvrdi da su stanove dobivali pojedinci isključivo na političkoj i klijentelističkoj osnovi, te da su neki korisnici čak dobili i dodatne pogodnosti od grada Splita.

Muljanje sa stanovima, iskorištavanje braniteljskih povlastica od osoba koje nemaju nikakve veze s braniteljima i Domovinskim ratom, kršenje radničkih prava, protuzakoniti dvostruki ugovori, plaćanje za poslove kojih uopće nema u sistematizaciji, ogromni honorari, aneksi ugovora… samo su dio koruptivne i klijentelističke mreže koja se duboko ukorijenila u splitski HNK i koja je godinama izvlačila goleme novce pljačkajući porezne obveznike.

Istovremeno, vijećnik Mosta naglašava da većina poštenih i kvalitetnih zaposlenika u kazalištu, unatoč skromnim plaćama, savjesno obavlja svoje poslove, dok odabrana skupina pojedinaca izvlači značajne financijske koristi. Markotić upozorava na tragičnu šutnju, ignoriranje i nezainteresiranost odgovornih institucija i službi, uključujući službu za reviziju i inspekcije, koje su, prema njegovim riječima, godinama zatvarale oči pred korupcijom.

Većina kvalitetnih i poštenih ljudi zaposlenih u kazalištu za malu plaću savjesno radi
svoj posao i prisiljena je gledati kako kasta odabranih i dobro umreženih likova namješta sebi i svojim jatacima poslove, honorare, angažmane i međusobno dijeli novac. Najveće žrtve su mladi i kvalitetni zaposlenici koji su prisiljeni šutjeti i raditi za „kikiriki“ ili se prikloniti ovoj kasti nadajući se da će i oni dobiti poneku mrvicu s njihovog koruptivnog stola. Jedino tragičnije od same korupcije i izvlačenja novca jest nevjerojatna šutnja, ignoriranje i nezainteresiranost svih odgovornih institucija i službi, počevši od službe za reviziju, inspekcije… koji su godinama zatvarali oči pred korupcijom ispred njihovih vrata.

Unatoč preprekama u radu koje mu stvara aktualni intendant Vicko Bilandžić, Markotić tvrdi da će nastaviti s otkrivanjem detalja, obećavajući seriju objava kojima će “razgolititi” koruptivne radnje unutar HNK Split. Otvoreno izaziva odgovorne da ga spriječe ili suoče s ozbiljnim posljedicama u obliku zatvora ili otkaza, podizanja kaznenih prijava te vraćanja koruptivno stečenog novca u javni proračun.

Iako aktualni intendant Vicko Bilandžić opstruira moj rad i oteže s dostavljanjem dokumenata pozivajući se na tajnost podataka i zauzetošću drugim obvezama, niti on niti itko drugi neće me spriječiti da pokažem kako se kao pijani milijunaši razbacaju s novcem poreznih obveznika.

Markotić zaključuje da je ovo tek početak priče te najavljuje daljnje otkrivanje informacija u narednom razdoblju. Izjava završava s jasnom porukom da će ili on završiti u zatvoru zbog iznošenja neistina ili će uslijediti ozbiljne sankcije za odgovorne unutar HNK Split.

Nakon što u narednom periodu iznesem sve što imam, ostat će samo jedna solucija. Ili ću ja završiti u zatvoru zbog ozbiljnih laži i kleveta ako sve što budem iznosio nije istina, ili će slijediti otkazi, podizanje kaznenih prijava i vraćanje koruptivno stečenog novca u javni proračun.

POSLJEDNJE DODANO: