PUNE RUKE POSLA

Iz kanjona Cetine HGSS-ovci HEP dizalicom izvukli muškarca, a u Paklenici pomogli stranom penjaču

HGSS Stanica Makarska danas je oko 13:30 zaprimila dojavu o iznemoglom sudioniku canyoninga u kanjonu Cetine. Sudionik nije mogao samostalno nastaviti kretanje, stoga je dio ljudstva odmah preusmjeren u akciju spašavanja. Nakon manje od sat vremena, osoba je uz pomoć dizalice HEP-a uspješno izvučena iz kanjona i predana na daljnju medicinsku obradu.

Također danas, 30. svibnja 2024. u 11:05 sati, na dežurni telefon HGSS – Stanica Zadar stigla je dojava o unesrećenom stranom penjaču u smjeru Centralni kamin u Paklenici. Prema dojavi, radilo se o otvorenom prijelomu potkoljenice uslijed pada u stijeni. Odmah po dojavi, u akciju je krenula dežurna ekipa iz kanjona, instruktori i dio polaznika ljetnog tečaja koji se održava u Paklenici. Pozvan je helikopter MORH-a koji je stigao oko 14:00 sati. Unesrećeni je spušten na heliodrom te predan timu HMS-a u Paklenici u 14:25 sati.

U akciji je sudjelovalo 22 člana HGSS-a iz više stanica koji su na tečaju u Starigradu Paklenici, uključujući 4 letača spašavatelja HGSS Stanice Split i posadu HRZ-a. Ovo je šesta intervencija danas za pripadnike HGSS-a diljem Republike Hrvatske. U akcijama je danas spašeno 4 ljudi i 1 kozlić.

POSLJEDNJE DODANO: