GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK

Ivan Turudić preuzeo dužnost i najavio prve poteze: “Sutra ću se sastati sa cijelim USKOK-om!”

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, izabran saborskom većinom još u veljači, danas je preuzeo dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj-Šipek. Održao je i konferenciju za novinare na kojoj je govorio o prvim potezima.

Na početku je Turdić pozdravio novinare i rekao kako se nada dobroj suradnji, ali da “ona ne znači da ću vam ja odavati tajne”.

U zgradu DORH-a je došao, kaže, nešto prije osam sati. Uredno je izvršena primopredaja dužnosti, a nakon toga je održao kolegij i razgovarao s kolegama. “Mislim da će to sve dobro funkcionirati”, kaže. 

-Sutra ću se sastati s USKOK-om. Cijeli USKOK će doći u zgradu DORH-a gdje ćemo imati kratak, ali važan sastanak. Nakon toga ću obići sva ŽDO i ODO u RH. Glavni državni odvjetnik ništa ne može napraviti bez suradnje s vlašću, posebno s Ministrom pravosuđa. NAstojat ću se već ovaj tjedan naći s Habijanom.

-Nužno je izmijeniti Zakon o USKOK-u, DORH-u i ZKP, to su glavni alati DORH-a. Očujem pomoć svih mjerodavnih, nadam se da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju, rekao je Turudić na pressici.

-Naravno da ću donijeti novi raspored poslova, bit će nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u, tako i u USKOK-u i drugim DO-ima. Prerano je o tome govoriti, kaže. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Turudić je rekao kako očekuje pomoć Ministarstva pravosuđa.

Najavio je da će vrlo brzo imenovati v.d. ravnatelja USKOK-a.

-Morate mi dati neko vrijeme, ne očekujete valjda da ću sutra raspisati natječaj bez da upoznam ljude.

-Mislim da ću sutra objaviti ime v.d.-a, kaže Turudić.

Novi glavni državni odvjetnik kaže kako mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH jer je to važno za rad obje institucije. 

Turudić je podsjetio da je optužnica u slučaju Agrokor već dva puta povučena.

-To je prioritet kojem ću snažno prionuti. Ja tu mogu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar ŽDO-a. Zašto bih se izuzeo iz toga da ocijenim je li vještačenje provedeno pravilno. Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac, tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev 2016. prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke, govorim to s porugom. Tu je JAnaf, ali taj je predmet toliko duboko u postupku. Treći predmet je Agrokor, naveo je.

Turudića su pitali i treba li preispitati diplome iz Travnika.

-Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti, kaže Turudić na pitanja o diplomi ministra poljoprivrede Josipa Dabre koji je studij završio u Travniku u BiH.

Hoće li Plenkovićeva vlada imati kakve popuste?

-Neće.

-Ako bude sumnje, onda ćemo postupati. Tko zna hoće li biti sumnje i hoćemo li postupati, kaže.

POSLJEDNJE DODANO: