AUDIOSNIMKA ŠOKIRALA SPLIĆANE

Istražili smo sve u slučaju navodnog brutalnog silovanja u jednom noćnom izlasku…

Društvenim se mrežama već nekoliko dana širi audiosnimka u kojoj jedna djevojka nepoznatog identiteta upozorava svoju prijateljicu na slučaj koji se navodno dogodio u jednom splitskom noćnom klubu. Kako je ispričala djevojka, cura od 22 godine brutalno je silovana nakon što joj je skupina mladića ubacila nešto u piće. U posjedu smo snimke, ali je zbog specifičnosti slučaja i zaštite žrtve nećemo objaviti.

Moja prijateljica koja je bila tamo s drugom ekipom rekla mi je da se pazim tog lika, da je malo previše čudan i da pripazim. Idući dan mi šalje poruku da ih je njena prijateljica iz ekipe odvela doma i da se, nakon toga, probudila drogirana u autu na svom parkingu i da se ničega nije sićala. I onda, dok sam bila na noktima kod prijateljice, ona mi govori da je jedna mlada cura silovana, a da je prvo bila s društvom u jednom lokalu, a onda su završili u tom klubu gdje je plesala, pila, družila se.

U jednom momentu, očito joj je netko to uvalija u piće jer se počela nekako čudno ponašati tijekom večeri, ali su mislili da je pijana. Pozvala je najnormalnije taksi i s kolegicom od koje se nije odvajala je otišla do zgrade, taksi ih je iskrca i imala je samo par koraka do portuna.

A onda je nađena u garaži sva krvava, modra, bez gaćica, raščupana… Šta da ti kažem, proširi svima da paze da im se ne bi uvalilo u piće, to je neka prozirna kapljica, slatkasta, ne može se navodno skužiti. Ima navodno dvi vrste, od jedne se ničega ne sićaš, a druga ti budi seksualni nagon. Policija sumnja na jednu osobu, ali ne žele ništa govoriti dok ne dođe nalaz vještačenja iz Zagreba – veći je dio sadržaja audiosnimke.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska nakon našeg je upita potvrdila kako su prije desetak dana zaprimili dojavu o slučaju koji bi mogao odgovarati sadržaju snimke s društvenih mreža. Neslužbeno doznajemo kako policija ima u svojstvu mogućeg sumnjivca jednu mušku osobu čiji su biološki tragovi, kao i tragovi djevojke koja je žrtva, poslani na analizu u Zagreb. Ako se i ispostavi poveznica, na policiji je da utvrdi postojanje elemenata silovanja ili tek spolnog odnosa s pristankom.

Početkom ožujka 2024.godine zaprimili smo prijavu događaja na području Splita, te su policijski službenici odmah poduzeli sve mjere i radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje, napravljen je očevid, te će biti provedena potrebna vještačenja. Oštećenoj osobi je pružena liječnička pomoć, te su joj utvrđene lakše tjelesne ozljede – kažu službeno iz policije.

O događaju je obaviješteno nadležno državno odvjetništvo kojemu su dostavljena pismena o svim do sada provedenim radnjama.

Obzirom na specifičnost ove vrste događaja, te obvezu zaštite osobe, nismo u mogućnosti iznositi detalje međutim moramo svakako ukazati na činjenicu da svakoj informaciji, posebno postojanja sumnje u počinjenje kaznenih dijela protiv spolne slobode pristupamo maksimalno posvećeni u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, prikupljanja dokaza i zaštite osoba. Na ovaj način pristupili smo i ovoj informaciji, radi čega nema realnog razloga da se građani osjećaju uznemireno ili na bilo koji način nesigurno.


Podatak koji govori u prilog naprijed navedenom je da smo tijekom prošle godine u 96% slučajeva kaznenih dijela Silovanja pronašli i procesuirali počinitelje, te nisu zabilježeni slučajevi serijskih kaznenih djela ove vrste koji bi izazvali pozornost i uznemirenje javnosti. Tijekom protekle godine i u prva dva mjeseca ove godine nismo evidentirali događaje u kojima bi oštećene osobe bile namjerno drogirane s ciljem počinjenja kaznenog djela – podvlače iz policije.

POSLJEDNJE DODANO: