U PADU HELIKOPTERA

Iranski predsjednik pronađen mrtav

Jučer se srušio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova. Pad helikoptera dogodio se na planinskom području po snježnom nevremenu, a spasioci su rano jutros locirali olupinu.

Helikopter predsjednika Raisa je pri padu izgorio, a vijest o smrti službeno je prenijela državna televizija i potpredsjednika Irana.

Sati i sati probijanja preko teškog terena, a sve kako bi se spasili putnici i članovi posade srušenog iranskog helikoptera, bili su uzaludni. Iranske agencije javljaju, na mjestu olupine nema znakova života, a ovo su snimke koje je javnosti ustupila spasilačka služba. Tijekom noći dolazile su brojne informacije, a najveću nadu da je netko preživio u nesreći, davala je vijest koja je stigla iz Turske. Naime njihov dron otkrio je izvore topline na mjestu pada. Ispostavilo se da nije riječ o toplini ljudskih tijela, nego olupini koja je još gorjela. Iran je u stanju šoka, ljudi masovno mole, a vjerski poglavar, prvi čovjek zemlje, šalje jasne prouke.

– Želim poručiti svima koji me slušaju ovdje i onima koji me prate uživo u prijenosu, iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti nikakvih previranja u zemlji. Svi državni dužnosnici udvostručili su svoje djelovanje u interesu naroda i zemlje, a ja sam uvijek ovdje kako bi ih savjetovao, rekao je ajatolah Ali Hamnei, iranski vjerski vođa.

Vijest o nesreći u kojoj je poginuo iranski predsjednik odmah je izazvala reakcije u svijetu, reagirali su i Bijela Kuća i Kremlj, Kina je već uobičajeno izjavila da je vrlo zabrinuta zbog mogućeg razvoja događaja, a analitičari odmah počinju nagađati o tome hoće li taj događaj utjecati na stanje u Iranu., javlja HRT

POSLJEDNJE DODANO: