NELEGALNA GRADNJA

Investitoru u Rovinju prijeti visoka kazna zbog betoniranja pomorskog dobra

Grad Rovinj suočava se s potencijalno skupim problemom nakon što je investitor započeo betoniranje pomorskog dobra u ulici sv. Križ bez potrebne dokumentacije. Nakon prijave o ovom nelegalnom zahvatu, pomorski redar Grada Rovinja odmah je reagirao i obavio nadzor na lokaciji. Rezultat nadzora bio je jasan – radovi su obustavljeni, a investitoru je izdano rješenje o vraćanju pomorskog dobra u prvobitno stanje, prenosi Morski.hr.

Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji jasno propisuje sankcije za neovlaštenu gradnju na pomorskom dobru, investitoru sada prijeti visoka novčana kazna. Prema ovom zakonu, pravna osoba koja izgradi na pomorskom dobru bez potrebne pravne osnove može biti kažnjena novčanom kaznom od 6.000,00 do 130.000,00 eura. Obrtnik će biti kažnjen s 20.000,00 do 66.360,00 eura, dok će fizička osoba biti kažnjena novčanom kaznom od 1.000,00 do 6.000,00 eura.

Očekuje se da će pomorski redar pokrenuti optužni prijedlog prema investitoru zbog kršenja zakona. Gradski dužnosnici ističu ozbiljnost situacije te naglašavaju važnost poštivanja propisa koji reguliraju gradnju na pomorskom dobru radi zaštite javnog interesa i okoliša.

Investitor je već reagirao na izdano rješenje i vratio pomorsko dobro u prvobitno stanje, no to ne umanjuje mogućnost da se suoči s visokim financijskim sankcijama prema zakonu.

Ova situacija dodatno potiče raspravu o važnosti dosljedne primjene zakona i propisa koji štite pomorsko dobro i okoliš, te upozorava investitore i građevinske tvrtke na nužnost poštivanja istih kako bi se izbjegle ovakve financijske i pravne posljedice.

POSLJEDNJE DODANO: