PRESSICA TRENERA HAJDUKA

Igranje na Veliku subotu? Bog je na prvom mjestu, a Hajduk je jako visoko

Nogometaši Hajduka u subotu s početkom u 19.30 sati igraju protiv Dinama na Poljudu u okviru 28. kola SuperSport HNL.

Bit će ovo peti međusobni dvoboj Hajduka i Dinama u aktualnoj sezoni, koja je započela Superkupom, a zagrebačka momčad je na Maksimiru slavila s minimalnih 1:0. Sedam dana kasnije Hajduk je na istom mjestu sezonu otvorio 2:1 pobjedom u velikom preokretu. Zatim su početkom listopada prošle godine Bijeli u derbiju na Poljudu slavili 1:0, a treći prvenstveni ogled u Maksimiru odigran je u prosincu i završio je bez pogodaka.

Sudačka postava za ovaj derbi stiže iz Njemačke. Glavni sudac je Daniel Siebert, pomoćnici su mu Jan Seidel i Rafael Foltyn, a četvrti sudac je Timo Gerach. VAR sudac je Johann Pfiefer, a asistent VAR suca Michael Emmer.

Evo što je u najavi najvećeg hrvatskog derbija rekao trener Hajduka Mislav Karoglan.

Je li team building podigao momčad u Pragu?

– Uvijek je dobro otići na izvor, tamo gdje je sve počelo. Stvarno jedan dobar izlet na inicijativu igrača i Uprave. Nadam se da smo povukli inspiraciju i da ćemo pobijediti.

Je li ovo utakmica za Brekala ili Kleinheislera, da ne ispadne kako su u Split došli na izlet?

– Spremamo utakmicu tako da svi mogu pridonijeti.

Kako pobijediti Dinamo? Na koga paziti? Vjerojatno Petkovića?

– Petković je kvalitetan igrač, ali fokus je na nama. Svaka momčad ima vrline i mane. Ključ smo samo mi i razmišljamo samo o nama. Nama su tri boda imperativ.

Tko će braniti: Ivan Lučić ili Lovre Kalinić?

– Imamo dva kvalitetna vratara, a o sastavu neću ništa. Vidjet ćete sutra.

Paket od tri utakmice u osam dana, kako gledate na to? Dupla kruna se ne može osvojiti, ali se može izgubiti.

– To ste dobro rekli. Srijeda je daleko, fokus je samo na Velikoj suboti. Imamo imperativ pobjede, tako ćemo se postaviti, s pameću i srcu uzeti tri boda. Imaju i oni pritisak. Ranije su ovdje u ova doba dolazili s velikom prednošću u bodovima. Sutra će samo jedna momčad biti sretna. Svi su nam se reprezentativci vratili zdravi, jučer su svi trenirali, oni mlađi momci lakše podnijeli nego stariji, što je i normalno.

Kako gledate na to da se igra na Veliku subotu?

– Ne biramo mi kad će se igrati. Kao vjernik, uvijek nosim Boga u sebi. Bog je na prvom mjestu, a Hajduk je jako visoko.

Strani suci, hoće li biti posebnih uputa za igrače?

– Imamo već iskustvo, već su nam sudili strani suci. Napravit ćemo skauting suca, vidjeti kakve su mu navike. Posljednje vrijeme su derbiji bili jako kvalitetno svirani od strane sudaca.

Derbiji najčešće ne obiluju kvalitetnim nogometom. Kakav će biti sutra?

– Kontekst je drugačiji s obje strane. I nama i njima trebaju tri boda zato očekujem drugačiji derbi nego što je uobičajeno.

Stadion je rasprodan deset dana prije utakmice. Je li vam to stvara presing?

– Nije presing, to je veliki poticaj igračima. Atmosfera koja će te nositi, ti ljudi su nama potpora. Presing je kad nema nikoga na tribinama i kad ti je dosadno.

U kakvom ste okruženju pripremali derbi? Kako je bilo nakon poraza od Lokomotive?

– Vodio sam ovaj klub 31 utakmicu, izgubio dvije. I uvijek kažem dvije previše. To je što se  tiče priče o otkazu nakon Lokomotive. Igračima sam predstavio plan, idemo po sve do kraja prvenstva. Što se Kupa tiče, jasno je da će ishod ove utakmice utjecati na Kup u srijedu, ali ta je utakmica skroz drugačija. Drugačiji je ulog, drugačiji su odnosi, možda će se igrati i 120 minuta. Naravno da možemo pobijediti u sva tri derbija, jer mi smo veliki klub. Sva tri jedva čekamo, za to živimo.

POSLJEDNJE DODANO: