SKANDIRANJE I NEREDI

“Hrvatsku i Albaniju očekuju žestoke kazne nakon skandala na Euru”

UEFA je na svojim stranicama objavila vijest kako je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Albanije zbog događaja s utakmice između tih reprezentacija (2:2) u sklopu drugog kola skupine B na Europskom prvenstvu. Španjolski As napisao je potom tekst i u naslov stavio da Hrvatsku i Albaniju čekaju “žestoke kazne”. – prenosi Index.

U skladu s člankom 31(4) UEFA-inih Disciplinskih pravila, danas je imenovan UEFA-in inspektor za etiku i disciplinu radi sprovođenja istrage o mogućem rasističkom i/ili diskriminatornom ponašanju navijača koje se navodno dogodilo tijekom utakmice grupne faze UEFA Europskog prvenstva 2024. između predstavničkih timova Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Fudbalskog saveza Albanije (FSHF), odigrane 19. lipnja 2024. godine u Hamburgu – stoji u priopćenju UEFA-e.

Španjolski novinari očekuju da će hrvatski i albanski savez dobiti “značajnu financijsku kaznu”, a očekuju i da će napadač Albanije Mirlind Daku biti suspendiran na nekoliko utakmica jer je pokrenuo skandiranje “Pi*ka im materina, Srbima i Makedoncima”, nakon čega je odložio megafon i krenuo prema centru terena poslije utakmice s Hrvatskom. Podsjetimo, Daku se dva dana kasnije ispričao. – piše Index.

Što se događalo na stadionu?

U srijedu, na tribinama Volksparkstadiona u Hamburgu, koji prima 57 tisuća gledatelja, navijačke snage Hrvatske i Albanije bile su izjednačene. Navijači ove dvije reprezentacije družili su se i dan prije na ulicama Hamburga u prijateljskom ozračju, zajedno pili i pjevali.

Albanski navijači tijekom utakmice su skandirali “Ubij Srbina!”, a na kraju utakmice nekolicina navijača ušla je na travnjak. Hrvati su zapalili nekoliko dimnih bombi iza gola, što se moglo vidjeti i u prijenosu, a dio je također skandirao protiv Srba i Srbije.

Srbi su se žalili

FSS će zahtijevati od UEFA-e najoštrije mjere, pa i po cijenu da ne nastavimo natjecanje. Ovo je skandalozno i ne želimo da se to ponavlja – rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović za RTS, ali nije precizirao kakvu kaznu očekuje:

“Želimo da drakonski budu kažnjeni navijači koji su uzvikivali neprihvatljive parole. Uputit ćemo apel UEFA-i povodom današnjih događanja. To nema nikakve veze sa sportom i nogometom. Ne želimo politizirati prvenstvo.”

U međuvremenu su srpski mediji objavili pismo koje je FFS poslao UEFA-i nakon utakmice između Hrvatske i Albanije. U njemu navodi sva sporna ponašanja navijača te zahtijeva kaznu za obje reprezentacije. Pismo možete pročitati OVDJE.

POSLJEDNJE DODANO: