BRUNO PETKOVIĆ I DOMINIK LIVAKOVIĆ

“Bio bih jako sretan da Budimir zabije dva gola i da pobijedimo”

Bruno Petković i Dominik Livaković su danas bili na pressici reprezentacije Hrvatske. Utakmica protiv Italije igra se u ponedjeljak u 21.00 sati, kad i drugi susret između Španjolske i Albanije.
Kako vam se čine Talijani, bilo je pitanje za Petkovića.

– U mladim godinama sam otišao u Italiju i puno me to naučilo. Bio sam još mlad, malo i tvrd i nisam toliko upijao kad sam došao, ali sam puno toga naučio. Većina trenera su manje-više bili svi od reda samo taktika, taktika, taktika. Jako puno se radilo na treninzima i puno oko taktike. Koliko će to biti bitno za iduću utakmicu… Vjerujem da je individualna taktika jako dobra i da ti igranje u Italiji jako pomaže, ali imamo mi iskusnih igrača, koji igraju na najvišem nivou i najbitnije je da svi pušemo u isti smjer.

Talijani su Albance izdominirali, ali su protiv Španjolske bili u podređenom položaju. Jako su teško izlazili i, iako rezultat govori drukčije, Španjolci su odigrali puno bolje protiv njih nego protiv nas.

Livakoviću se mijenja obrana, koliko je teže braniti kad je tako?

Bile su različite postave u prve dvije utakmice, ali sve su to kvalitetni igrači. Nije se teško uskladiti, ali pet golova primiti u dvije utakmice nije ugodno. Moramo poraditi na nekim segmentima i mislim da ćemo to popraviti.

Izbornik je rekao da nokaut faza počinje protiv Italije. Jeste li spremni za to? Koga biste izdvojili od talijanskih igrača?

Ovisimo o sebi, to je dobro. Dat ćemo sve od sebe da uveselimo i navijače. Scamacca, Chiesa, Fratessi… Dobri igrači, dobri napadači,pravi klubovi – rekao je Livaković.

Možete li reći koje zadatke od vas traži izbornik na utakmici i jeste li zadovoljni koliko ste ih uspjeli ostvariti? Vaši golovi rušili su velike reprezentacije, je li Italija sljedeća?

– Zahtjevi variraju od utakmice do utakmice. Sigurno da u određenom sustavu nekad izbornik procijeni da sam ja bolji izbor za tu utakmicu s obzirom na karakteristike. Poriv Albanije smo imali plan igre da će krila malo više napadati, a ja biti mantinela, koja traži lopte u međuprostorima. Imali smo peh, možete nazvati i lošijim ulaskom u utakmicu ili lošijim pristupom, da iz svake prve šanse primimo gol. Nakon toga je planove koje si imao teže provoditi jer krećeš iz deficita. Sve drukčije gledaš, nervozniji si, protivnik drukčije reagira… Nažalost, bez obzira na pehove, isključiva krivica je na nama i sigurno da smo ostali dužni.

Što se tih velikih golova tiče, nije mi prioritet da bude Bruno Petković taj koji riješi utakmicu u ponedjeljak nego da Hrvatska pobijedi. Uvijek sam bio momčadski igrač i ja bih bio jako sretan da Ante Budimir zabije dva gola i da pobijedimo. Nemam nikakvih osobnih interesa. Naravno da bih volio da sam ja taj, ali jedini cilj mi je da prođemo dalje – rekao je Petković.

Je li vam činjenica da je Hrvatska više namučila Španjolsku nego Italija poticaj i kako ste vidjeli Talijane sinoć?

Pokazali su Talijani određene deficite u svojoj igri. Bili su u jako podređenom položaju veći dio utakmice i sigurno smo vidjeli neke stvari koje bismo mogli implementirati u našu igru, a njima neće pasati. Nismo još detaljno analizirali. Imat ćemo dosta vremena da analiziramo gdje im možemo najviše naštetiti – rekao je Petković.

POSLJEDNJE DODANO: