TURISTIČKA PRAZNINA

Hrvatski ugostitelji upozoravaju na kronični problem nedostatka konobara

Ugostitelji u Hrvatskoj suočavaju se s nizom problema koji ugrožavaju stabilnost njihovog poslovanja. Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, za N1 ističe da je manjak kvalificirane radne snage, posebno konobara, postao ozbiljan problem. Ovaj problem nije nov; već godinama konobari odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim uvjetima rada i većim plaćama. Upozorenja ugostitelja o ovom problemu su bila upućena već pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju, no nažalost, situacija se nije popravila.

Jedan od ključnih zahtjeva ugostitelja je smanjenje stope PDV-a na usluge ugostiteljstva, koja je trenutno visoka – 25 posto. Jakominić naglašava da je teško poslodavcima osigurati visoke plaće konobarima kada poslovni rezultati to ne dopuštaju, a visoka stopa PDV-a dodatno otežava situaciju.

Turizam, koji je ključni sektor hrvatske ekonomije, također predstavlja izazove za ugostitelje. Iako turizam donosi značajne prihode, njegova sezonska priroda stvara probleme u radnoj snazi i opskrbi domaćim proizvodima. Ugostitelji smatraju da se turizam ne bi trebao svoditi samo na nekoliko mjeseci ekstremne sezone, već bi trebao biti temelj za razvoj drugih gospodarskih sektora.

Još jedan ključni problem s kojim se suočavaju ugostitelji je fiskalizacija napojnica. Iako je ovaj korak bio pozdravljen kao transparentan način obračuna bakšiša, implementacija fiskalizacije pokazala se izazovnom, pogotovo u kafićima gdje su napojnice manje, a procedura fiskalizacije složenija.

U zaključku, Jakominić ističe da je situacija u hrvatskom ugostiteljstvu alarmantna te da su potrebne široke strukturne promjene kako bi se sektor revitalizirao i osigurala dugoročna održivost. To uključuje ne samo rješavanje problema radne snage i fiskalizacije, već i promjene u strategiji turizma i poticanje domaće proizvodnje.

POSLJEDNJE DODANO: