TURISTIČKA ATRAKCIJA

Hrvatski otočić u kojem su zabranjeni automobili i bicikli tijekom ljeta privukao pažnju stranaca

Hrvatski otočić Silba, gdje su automobili i bicikli zabranjeni tijekom ljetnih mjeseci, postao je predmet zanimanja među stranim posjetiteljima.

Britanski Sun ističe da je Silba relativno nepoznata destinacija među Britancima, smještena u zadarskom arhipelagu između otoka Premude i Oliba. Ovaj otok nudi kristalno čisto more i skrivene plaže, te ga najčešće posjećuju lokalni stanovnici, prenosi N1.

Do Silbe se može stići trajektom iz Zadra za otprilike tri sata, što samo pridonosi osjećaju bijega od užurbane svakodnevice. Ovaj maleni otok proteže se na svega 15 četvornih kilometara, no unatoč svojoj veličini, obiluje prirodnim ljepotama i mirnom atmosferom. Dok zimi na otoku živi oko 150 mještana, taj broj u ljetnim mjesecima naglo raste na čak 6000, što dodatno naglašava popularnost Silbe kao ljetne destinacije. Ova oaza mira privlači one koji traže bijeg od gužve i žele uživati u autentičnom mediteranskom iskustvu bez buke motornih vozila i bicikala.

Otok Silba, poznat kao otok kapetana i brodovlasnika, privlači pažnju svojim jedinstvenim karakterom i skrivenim kutkovima, koji su često omiljeni među kreativcima. Još od 1970-ih, kada su ga otkrili slobodni duhovi, umjetnici i neki poznati glazbenici, Silba je postala poznata po svojoj art ‘vibri’.

Silba je također poznata po svojoj očuvanoj prirodi i ekološkim vrijednostima. Osim istoimenog mjesta smještenog na središnjem, najužem dijelu otoka, koji se proteže prema istočnoj i zapadnoj obali, veći dio otoka na južnom i sjevernom dijelu obiluje netaknutom prirodom i skrivenim plažama. Uvala Šotorišće, koja gleda na susjedni otok Olib, jedno je od najpopularnijih mjesta na Silbi za nautičare, unatoč svojoj nesigurnosti tijekom bure.

Silba se ističe i po svojoj posebnosti – na otoku nema automobila. Glavno prijevozno sredstvo su traktori, što dodatno doprinosi opuštenoj atmosferi otoka. Osim toga, na Silbi nema hotela, što dodatno naglašava njezinu autentičnost i privlačnost kao destinacije za one koji traže mir i prirodnu ljepotu. Otok je imao i značajnu ulogu u prošlosti, posebno kao važna stanica na putu za tadašnji grad Zadar, što je doprinijelo njegovom gospodarskom razvoju i prosperitetu.

POSLJEDNJE DODANO: