MEĐUNARODNA SURADNJA

HGSS instruktori podučavaju kolege iz Kine

U Karlovcu, na rijeci Korani, specijalizirane obuke za spašavanje na brzim vodama i u poplavama provode instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). U ovoj važnoj inicijativi sudjeluje četvero spasilaca iz Narodne Republike Kine. Ovaj program obuke predstavlja kontinuitet suradnje započete prije šest godina i predstavlja ključni korak u međunarodnoj razmjeni znanja i vještina.

Iako Korana nije tako divlja kao neke kineske rijeke, Jin i njegovi kolege iz Kine odabrali su ovo mjesto kako bi usavršili svoje vještine upravljanja motornim čamcima, prenosi HRT.

Jin Shaohni iz tima Boat Legend Water Rescue Team iz Pekinga, Kine, ističe:

Oni imaju više iskustva, jer imaju dulju povijest nego timovi u našoj zemlji, učimo od njih i nastojimo dostići istu razinu znanja.

Suradnja između HGSS-a i kineskih spašavatelja započela je prije sedam godina, kada su hrvatski spašavatelji radili na osiguranju svjetskog kupa u kajaku na divljim vodama u Kini. Ovisno o situaciji, spašavanje na vodi može uključivati različite tehnike, uključujući skakanje u vodu, korištenje užeta ili pružanje pomoći s obale.

HGSS instruktori naglašavaju važnost sigurnosti kao prioritetnog elementa obuke. Rene Tonkli, pročelnik Komisije HGSS-a za spašavanje na vodama i u poplavama, ističe:

Učimo ih najprije sigurnosne mjere, tako da bi njihovi članovi tima i oni sami ostali živi. To nam je najbitnije kao i kod nas.

Hrvatski spašavatelji su odabrani kao instruktori zbog njihove stručnosti i spremnosti da prenesu svoje znanje. Kako bi pokazali svoj napredak, sudionici će imati priliku testirati svoje vještine na velikom sportskom natjecanju u Kini, koje će zajedno osiguravati kineski i hrvatski spašavatelji.

Ova suradnja predstavlja ne samo razmjenu vještina, već i jačanje međunarodnih veza u području spašavanja na vodama, ističući važnost globalne solidarnosti i suradnje u očuvanju ljudskih života u kriznim situacijama.

POSLJEDNJE DODANO: