INTERES JE VELIK

Hrvatski građani od danas mogu kupiti trezorske zapise

Hrvatski građani od danas mogu kupiti trezorske zapise. Novi krug upisa trajat će tjedan dana, minimalni iznos upisa je 1000 eura. Sve se može obaviti putem digitalne platforme e-Riznica ili u poslovnicama Fine.

Kako je Zvjezdana Heina javila iz Fine za HRT, već prvog dana interes građana je velik, a čini se da Zagrepčani, Istrani i Dalmatinci najviše ulažu u te vrijednosne papire.

Možemo reći da svi oni očekuju izdašniju zaradu od one koje nam trenutno nude banke, a to je itekako vrijedno u ovo doba inflacije. Slikovito rečeno, ako ste uložili 10.000 eura u trezorske zapise, na kraći rok, dakle tri mjeseca, možete zaraditi 92 eura, a na godinu dana, dakle duži rok, 350 eura.

– Interes je različit po regijama u Hrvatskoj. Najveći interes što se tiče kratkoročne emisije je i dalje u Zagrebu, pa zatim Istra, pa zatim Slavonija, dok je, što se tiče dugoročne emisije na godinu dana, malo promijenjen interes, najviše ulažu opet Zagrepčani, ali i Dalmacija, rekla je za HRT savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo.

Osim u poslovnicama Fine, ono što je novost ove godine je da možete upisivati trezorce iz topline vlastitog doma, i to putem nove digitalne platforme e-Riznica, a sve je to na stranici e-Građani.

Kao i prošle godine, i ove se očekuje značajan i veliki interes naših građana, jer znamo da nam štednja učestalo raste – u bankama trenutno štedimo više od 38 milijardi eura. Isto tako, državi je važno da se što manje zadužuje na inozemnom tržištu, a više na domaćem, a svi mi zajedno profitiramo jer jačamo našu financijsku pismenost i naše tržište kapitala, rekla je Heina, zaključujući kako se radi o doista sigurnom ulaganju iza kojeg stoji država.

POSLJEDNJE DODANO: