POTROŠAČKI TRENDOVI

Hrvatske i europske statistike najprodavanijeg automobila za 2023. godinu

Najnoviji podaci o prodaji automobila u Europi za 2023. godinu pokazuju da je Tesla Model Y, električni SUV američkog proizvođača Tesle, zauzeo prvo mjesto kao najprodavaniji automobil na europskom tržištu. Prema istraživanju tržišta koje je provela tvrtka Dataforce, Model Y je ostvario izvanrednih 254.822 prodanih primjeraka, čime je premašio konkurenciju, uključujući i popularni model Dacia Sandero, prenosi Poslovni dnevnik.

Ovaj impresivan uspjeh može se pripisati nekoliko ključnih faktora. Tesla je početkom godine znatno snizila cijene Modela Y, a dodatni poticaji usmjereni na službene automobile u Njemačkoj također su pridonijeli povećanju prodaje. Model Y postao je najprodavaniji električni automobil u Njemačkoj s otprilike 45.800 registracija. Tijekom 2023. godine, Model Y je dominirao na tržištu tijekom sedam od 12 mjeseci, ostavljajući konkurente poput Dacie Sandero i Volkswagen T-Roc iza sebe.

Važno je napomenuti da je ovo prvi put da je električni automobil zauzeo prvo mjesto u prodaji u Europi. Ovaj trend ukazuje na rastuću popularnost električnih vozila na kontinentu.

U usporedbi s globalnim trendom, gdje je Model Y bio peti najprodavaniji automobil u Americi s povećanjem od 16 posto u usporedbi s prethodnom godinom, Volkswagen Golf, koji je dominirao prodajom 2021., zabilježio je pad na sedmo mjesto u Europi za 2023.

Iako je Model Y dominirao europskim tržištem, situacija u Hrvatskoj je drugačija. Najprodavaniji model prošle godine bio je Renault Clio, koji je na europskoj razini zauzeo četvrto mjesto. Clio je odabralo 2.585 kupaca, a slijedi ga godinama omiljena Škoda Octavia (10. mjesto u Europi), kojeg je prodano u 2.523 komada. Na trećem mjestu najprodavanijih modela je Dacia Duster (1.766), četvrtom Renault Captur (1.479), dok je peta još jedna Dacia – Sandero, kojih je prodano 1.465 komada. Renault Clio zadržao je titulu najprodavanijeg modela s 2.585 prodanih primjeraka, dok je Tesla kao marka zauzela 23. mjesto s ukupno 429 prodanih automobila. Unatoč tome, Model Y i dalje je bio najtraženiji električni automobil u zemlji, s 236 prodanih primjeraka.

U kontekstu Hrvatske, ističe se i činjenica da je Tesla snizila cijene i u Hrvatskoj, nudeći Model Y po početnoj cijeni od 42.990 eura. Ovo ga svrstava među najpovoljnije električne automobile na tržištu, uzimajući u obzir njegovu klasu i performanse.

Ukupno gledano, uspjeh Tesle Model Y na europskom tržištu pokazuje rastuću popularnost električnih automobila te postavlja pitanje o budućnosti industrije i preferencijama potrošača.

POSLJEDNJE DODANO: