SVJETSKI DAN VODA

Hrvatska ponosno prednjači po dostupnosti vode u cijeloj Europskoj uniji

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka, Hrvatska se može pohvaliti kao zemlja s najvećom količinom vode po stanovniku u Europskoj uniji, prema podacima Eurostata. S prosječnih 30.000 kubnih metara vode po stanovniku, Hrvatska se ističe kao lider u ovoj važnoj kategoriji. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja naglašava važnost očuvanja ovog resursa te ističe napore u zaštiti voda, kako unutar zemlje tako i u suradnji s susjedima i međunarodnim partnerima.

Suradnja u upravljanju vodama između Hrvatske, susjednih zemalja te država u slivovima rijeka Dunava i Save naglašena je kao ključni element stabilnosti i prosperiteta u regiji. Posebna pažnja posvećuje se promišljanju o utjecaju klimatskih promjena te sprječavanju ekstremnih vremenskih pojava poput poplava i suša.

Unatoč bogatstvu vodnih resursa, prepoznaje se potreba za racionalnim korištenjem i održivim upravljanjem vodama. Iako većina stanovnika ima pristup zdravstveno ispravnoj vodi iz javnih sustava, postoje izazovi poput poboljšanja pristupa sustavima javne odvodnje te smanjenja gubitaka iz vodoopskrbnih sustava.

Naše vodno bogatstvo od 22.160.000.000 metara kubnih/godišnje, koliko prosječno iznosi količina obnovljivih zaliha podzemnih voda, nejednako je raspoređeno u prostoru i vremenu, što nalaže da vode koristimo racionalno, kao i da njima mudro i savjesno upravljamo, na održiv način, promišljajući dugoročno, što i činimo, govore iz ministarstva.

Najava Nacionalnog akcijskog plana za smanjenje gubitaka do sredine godine te donošenje pojedinačnih akcijskih planova za svako uslužno područje do kraja sljedeće godine predstavlja korak prema rješavanju tih izazova. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda, “Voda za mir”, naglašava važnost upravljanja vodama u kontekstu aktualnih ratnih sukoba i klimatskih promjena, ističući potrebu za međunarodnom suradnjom i održivim pristupom ovom dragocjenom resursu, prenosi INDEX.HR.

POSLJEDNJE DODANO: