PRILAGODBA ZAKONSKE REGULATIVE

Hrvatska poljoprivredna komora ukazuje na potrebu poboljšanja sustava obrane od divljih zvijeri

HPK naglašava važnost stalnog unapređenja sustava obrane od divljih zvijeri radi zaštite stočarske proizvodnje, očuvanja ekosustava i olakšanja života lokalnog stanovništva. Na nedavnom okruglom stolu “Pojeo vuk magare” u Bjelovaru, iniciranom od strane Odbora za krške pašnjake i Saveza uzgajivača mesnih pasmina goveda, istaknuto je da su napadi divljih zvijeri na stoku sve učestaliji, posebno u slabo naseljenim područjima.

Predsjednik Saveza uzgajivača mesnih pasmina goveda, Rodoljub Džakula za HRT, ističe kako ti napadi utječu na proizvodnju, smanjenje stočarske proizvodnje te odustajanje od poljoprivredne djelatnosti, čime se dodatno prazne ruralna područja.

Sudionici su naglasili potrebu za poboljšanjem sustava obrane radi očuvanja proizvodnje i ekosustava te za lakšim životom lokalnog stanovništva. Edukacija o suživotu ljudi i divljih zvijeri u prirodi, bolja komunikacija nadležnih institucija te prilagodba zakonske regulative na EU razini hrvatskim potrebama su ključni koraci prema rješenju.

Populacija vukova se procjenjuje na oko 243 komada, a u posljednje tri godine njihov broj raste, što stvara dodatne izazove. U 2022. zabilježeno je 3.516 napada divljih zvijeri na stoku s ukupnom štetom većom od pola milijuna eura.

Sudionici su se složili kako su brza rješenja teško ostvariva te da je potreban kontinuiran rad i suradnja na svim razinama kako bi se osiguralo očuvanje stoke, vukova i poljoprivredne proizvodnje. Nužno je pružiti osnovnu potporu poljoprivrednicima i promptno reagirati na štete, uz osiguranje većih naknada za gubitke.

POSLJEDNJE DODANO: