PONOSNA NABAVKA

Hrvatska kupuje i nove kanadere

Nakon nedavne nabave borbenih aviona, Hrvatska nastavlja jačati svoju letačku flotu kako bi osigurala sigurnost i zaštitu od požara duž obale i unutrašnjosti zemlje. Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, Slavko Tucaković, izjavio je za Hinu u ponedjeljak da će Hrvatska ojačati svoju flotu kanadera za gašenje požara za otprilike dvije do tri godine, nakon što je već osigurala dovoljan broj borbenih aviona, prenosi Poslovni dnevnik.

Tucaković je objasnio da je Hrvatska potpisala sporazum s Europskom unijom o nabavci dva nova kanadera koji će biti ključni tijekom ljetnih mjeseci, posebice uz obalu, za borbu protiv požara. Trenutačno imamo pet kanadera, šest Air Tractora i jedan helikopter spremnih za ovu sezonu, što je dovoljan broj letjelica za učinkovitu borbu protiv požara.

Uspoređujući situaciju s Francuskom, Tucaković ističe da Hrvatska ima veći broj letjelica po četvornom kilometru i broju stanovnika. Trenutačno su spremna za polijetanje dva kanadera i četiri Air Tractora, dok se preostali dio flote nalazi u rutinskom servisiranju i bit će potpuno operativan početkom sezone, spremni za izazovne zadatke.

Tucaković je također napomenuo da trenutno imaju dovoljno posada, ali da se kontinuirano obučavaju nove. Ova najava dodatnog jačanja letačke flote ukazuje na Hrvatsku kao zemlju koja ozbiljno pristupa pitanju zaštite od požara i osigurava potrebnu opremu za brzu i učinkovitu reakciju na potencijalne opasnosti.

POSLJEDNJE DODANO: