PREMA PODACIMA HNB-A

Hrvatska je u prošloj godini od turizma prihodovala 14,6 milijardi eura

Završetak je fiskalne godine tako da nam je Hrvatske narodne banke iskazala podatke i za financijske prihode od turizma. A oni su jako dobri jer samo u četvrtom tromjesečju 2023. godine prihodi od stranih turista iznosili su 1,63 milijardi eura što predstavlja rast od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje do sada rekordne 2022. godine, odnosno prihodovano je 160 milijuna eura više.

Ono što još više raduje, sveukupno, u 2023. godini, prihodi od stranih turista iznosili su 14,6 milijardi eura što predstavlja rast od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, odnosno prihodovano je 1,49 milijardi eura više, piše Novi list.

– Rekordni prihodi od stranih turista u 2023. godini samo su potvrdili trend rasta koji smo bilježili u cijeloj toj godini te posebno dobre rezultate u pred i posezoni, što nam je izuzetno važno. Svime ostvarenim u protekloj godini, ali i pokazateljima te predviđanjima na početku ove godine, možemo biti i te kako zadovoljni, jer nam potvrđuje kako smo na dobrom putu realizacije strateških ciljeva koji će omogućiti da Hrvatska u budućnosti bude održiva, cjelogodišnja i konkurentna destinacija. Svi rezultati koje smo postigli zasluga su svih djelatnika u turističkom sektoru te vjerujem kako će se zajedničkom sinergijom svih dionika te u snažnom partnerstvu s Vladom RH, ovakav pozitivan trend nastaviti i u budućnosti, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ovi, službeni, podaci su tim značajniji jer su kroz prošlu godinu, zbog uvođenja eura i time izraženih cjenovnih odstupanja u odnosu na godinu ranije, bili izraženi kako strahovi, tako i kritike od mogućeg “podbačaja sezone”. Kako pokazuju podaci HNB-a to se nije dogodilo lani, a sudeći prema podacima za prvi ovogodišnji kvartal kao i o najavljenom dolasku 100 tisuća turista za Uskrsne blagdane koji počinju danas, najvjerojatnije ni neće.

POSLJEDNJE DODANO: