NAJVIŠE ZARAŽENIH U SPLITU I ZAGREBU

Hripavac uznemirio Hrvatsku: Bolnice mirne, ali situacija alarmantna

Veliki broj ljudi želi se testirati na hripavac koji se ove jeseni proširio zemljom. Zasad je najviše zaraženih u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. A trenutačno je više od 1100 oboljelih u zemlji. – piše HRT.

Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik rekao je kako je kod njih mirna situacija.

Do današnjeg dana 15-ak osoba je potražilo pomoć. Uglavnom se radi o djeci u dobi do 10 godina. Od toga dvoje dojenčadi je do sada bilo hospitalizirano. Jedno je otpušteno iz bolnice, a drugo je još uvijek u bolnici, rekao je, naglasivši kako je većina djece koja su bila hospitalizirana ili nedovoljno cijepljeni ili uopće nisu cijepljeni.

Takva djeca mogu imati težu kliničku sliku, koja može završiti za neke i fatalno – rekao je ravnatelj Bekić, te apelirao na roditelje da “ne izbjegavaju cijepljenje jer je to najveće otkriće u povijesti medicine i suvremenog čovjeka”.

Više od 1000 oboljelih od hripavca u Hrvatskoj

Mnogi su mislili da je ta bolest iskorijenjena, ali čini se da ipak nije.

Epidemiolozi kao jedan od razloga navode upravo pad procijepljenosti. Naime, mnogi roditelji u posljednje vrijeme odlučuju ne cijepiti djecu, javila je novinarka Iva Vukadin.

Na klinici za infektivne bolesti hospitalizirano je dvoje djece.

Prvenstveno je bolest opasna za djecu mlađu od 3 mjeseca, za djecu koja su necijepljena to je ono krucijalno, gdje kliničke slike mogu biti doista teške – rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

U principu starijima samo ako su izuzetno imunokompromitirani bolest bi mogla imati neku težu kliničku sliku, načelno ne bi trebala imati teške kliničke slike u odrasloj dobi, dodao je.

U pedijatrijskoj ambulanti u Splitu najviše je oboljele djece u dobi od 7 do 12 godina uglavnom lakše kliničke slike.

Simptomi su varijabili, počnu kao obična o su napadaji kašlja i zato se naziva i magarećom bolešću. Što se tiče rizičnih skupina, najteže simptome razvijaju novorođenčad i dojenčad te necijepljena djeca. Za njih ova bolest može biti pogubna. Epidemiolozi preporučaju cijepljenje svim trudnicama u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. – piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: