NOĆNA AKCIJA

HGSS spašavao izgubljenog turista na Dinari: “Bio je u potpunosti nepripremljen za planinu”

Šibenski HGSS izvijestio je o akciji spašavanja na Dinari.

– Pozivom centra 112 na dežurni mobitel HGSS stanice Šibenik u kojem nas obavještavaju da je na Dinari izgubljen njemački turist počela je noćna akcija spašavanja. – počeli su svoje priopćenje.

Izvijestili su ih da je Nijemac dobro i bez ozljeda te je uspio poslati svoju lokaciju što je uvelike olakšalo potragu. Na teren je izašlo troje spašavatelja dok su ostali bili u pripravnosti. Pregledom karte i lokacije izgubljenog donesen je plan spašavanja.

Spašavatelji su krenuli iz mjesta Glavaš te su nakon pola sata na padinama Dinare uočili svjetlosni signal što je bila potvrda točne lokacije. Savladavajući 700 metara visinske razlike došli su nadomak osobe te su je dozivanjem locirali i pronašli. Njemački turist bio je dehidriran i gladan pa su ga spašavatelji okrijepili i uskoro krenuli prema podnožju planine gdje su sretno stigli u 5 sati sa prvim zrakama novog dana.

Putem se saznalo da je cijeloj akciji prethodila potpuna nepripremljenost i zanemarivanje svih pravila kojih bi se trebalo držati kad se pohodi u planine. To uključuje korištenje prikladne obuće i odjeće, biti u dobroj kondicijskoj spremi, ponijeti dovoljne količine tekućine i hrane, informirati se o samoj stazi što uključuje dužinu staze i vremensku distancu te pratiti vremensku prognozu. Svi ovi čimbenici su u ovoj „pustolovini“ bili zanemareni. Stoga, još jednom apeliramo na sve koji pohode planine ali i ostala neurbana područja da obrate pozornost na ove važne detalje, a našem turistu želimo sretan ostatak boravaka u Hrvatskoj u kojoj ćemo i dalje pružati pomoć svim onima kojima je potrebna. – stoji u priopćenju šibenskog HGSS-a.

POSLJEDNJE DODANO: