Kaštelansko Društvo “Bijaći” dogodine obilježava tridesetu obljetnicu

Kaštelansko Društvo za očuvanje povijesne i kulturne baštine „Bijaći“ iduće će godine obilježiti svoju tridesetu obljetnicu, a u ponedjeljak su njihove predstavnike primili splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Zdravko Omrčen. Dr. Tonči Burić, predsjednik Društva, upoznao ih je s aktivnostima koje provode i koje planiraju nastaviti i u budućnosti, a najavio je i da su završili idejni projekt Kaštelanskog leksikona koji se radi po uzoru na Karlovački leksikon.

– Radi se o dugoročnom projektu, a u leksikonu bi se trebali naći svi pojmovi koji se vezuju uz Kaštela. Naše Društvo okuplja niz mladih osoba i stručnjaka koji svi imaju isti cilj, a to je očuvanje baštine koju su nam ostavili naši preci. Radimo na očuvanju identiteta zavičaja, a to je zapravo rad na očuvanju nacionalnog identiteta bez kojeg bi bili amorfna masa. Ekološka situacija nam ukazuje na potrebu objedinjavanja Splita, Kaštela i Trogira, jer je to jedinstven prostor koji se ne može razdvajati na manje dijelove – kazao je Burić.

Milivoj Bratinčević, dopredsjednik Društva, među brojnim aktivnostima koje su proveli istaknuo je i obilježavanje 70. obljetnice bombardiranja Kaštel Sućurca.

– Inicirali smo postavljanje spomen ploče na kojoj je jasno istaknuto kako to bombardiranje nisu izveli fašisti već savezničke snage i tako smo ispravili jednu veliku povijesnu nepravdu – istaknuo je Bratinčević.

Dožupan im je čestitao na dosadašnjem radu i pozitivnom utjecaju koji imaju na mlade, dok je Omrčen istaknuo kako će Županija i dalje financijski pomagati njihov rad u skladu s mogućnostima.

– Učite mlade da vole prirodu, a tko voli prirodu, voli i čovjeka. Stablo se formira dok je mlado, a vi mladim ljudima širite svijest o ekologiji i ljubav prema prirodi. Ekologija je ugrožena negativnim djelovanjem čovjeka, a znamo da se sve negativno napravljeno u prirodi uvijek negativno vrati čovjeku – zaključio je Brčić.

POSLJEDNJE DODANO: