Direktor banke pasionirani pokeraš, tvrdi da više ne igra na turnirima

Direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) u privatnom životu voli igrati poker, ali tvrdi da na poker turnirima ne sudjeluje otkako je prije godinu i pol dana došao na čelo najveće slovenske banke jer za to više nema vremena.

Predsjednik uprave NLB Janko Medja potvrdio je informacije koje već duže vremena kolaju medijima da je pasionirani igrač pokera, ali da je na međunarodnim turnirima prestao sudjelovati otkako je direktor NLB-a te da je poker igrao dok je bio na ranijoj dužnosti, u upravi Unicredit banke Slovenija, ali u slobodno vrijeme, odnosno za vrijeme godišnjeg odmora, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Medja je po informacijama lista sudjelovao na nekoliko međunarodnih poker turnira na koje se plasirao igrajući poker preko internetnih “poker soba”, a po podacima s poker portala do sada je tom igrom zaradio oko 190.000 eura.

Na pitanje je li Medja zbog “sklonosti hazardiranju” koju otkriva njegovo igranje pokera primjeren za vodeće mjesto u slovenskom bankarstvu, u slovenskoj središnjoj banci su za medije odgovorili da je procjena toga stvar nadzornog odbora banke, ali da bi to bila prepreka ako je riječ o hobiju koji se je razvio u “ovisnost”.

“Dnevnik” navodi da bi otkriće moglo ugroziti poslovni ugled Medje jer su standardi za licence direktorima slovenskih banaka usklađeni sa smjernicama Europske bankarske agencije (EBA). Po njima se član uprave ili nadzornog odbora banke ne može smatrati “uglednim” ako njegovi osobni ili poslovni postupci “ne otklanjaju svaku ozbiljnu sumnju u njegovu mogućnost da osigura sigurno i brižno upravljanje kreditnom ustanovom”.

Država je NLB lani dokapitalizirala milijardnim iznosima, a banka je u postupku sanacije i prestrukturiranja jer zadnjih godina posluje s gubitkom, no u ministarstvu financija odbijaju komentirati je li položaj Medje – za kojim se vuku i neke druge afere – nakon otkrića o tome da igra poker ugrožen ili ne, piše “Dnevnik”.

POSLJEDNJE DODANO: