CROBAROMETAR POTVRĐUJE

HDZ i dalje uvjerljivo prvi, ali sve više građana nezadovoljno smjerom zemlje

Nova anketa Crobarometra Dnevnika TV o popularnosti političkih stranaka i političara otkriva da HDZ i dalje zauzima prvo mjesto, no primjećuje se blagi pad podrške u usporedbi s prethodnim mjesecom. Evo kako stoje ostali:

HDZ – 28.7% SDP – 13.9% Možemo – 7.6% Most – 7% Domovinski pokret – 6.9%

Dok HDZ bilježi neznatni pad popularnosti, SDP i Možemo bilježe rast podrške, kao i stranka Most. Domovinski pokret, s druge strane, pokazuje negativni trend.

Izvan ovih stranaka, niti jedna druga stranka ne uspijeva premašiti podršku od 1.5 posto. Zanimljivo je primijetiti i smanjenje postotka neodlučnih birača u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Kada je riječ o vjerovanju u smjer kojim Hrvatska ide, rezultati ankete pokazuju zabrinjavajući trend – gotovo tri četvrtine građana (74 posto) uvjereno je da država ide u pogrešnom smjeru, što je porast za čak 5 postotnih bodova u usporedbi s prošlim mjesecom.

Analitičari primjećuju da je razina nezadovoljstva slična razini koja je zabilježena početkom ljeta, tijekom štrajka pravosuđa i problema s cijenama plina. Čak i ocjene Sabora, iako su među najnižima među institucijama, pokazuju blagi porast u veljači.

Kada je riječ o popularnosti političara, nema značajnih promjena u odnosu na prethodni mjesec. Evo poretka najpopularnijih političara prema Crobarometru:

Najpopularniji političari:

  1. Zoran Milanović – 50%
  2. Božo Petrov – 40%
  3. Tomislav Tomašević – 36%
  4. Ivan Penava – 34%
  5. Karolina Vidović Krišto/Dalija Orešković – 32%

Najmanje popularni političari:

  1. Milorad Pupovac – 74%
  2. Andrej Plenković – 62%
  3. Gordan Jandroković – 58%
  4. Peđa Grbin – 55%
  5. Hrvoje Zekanović – 52%

Neto dojam političara pokazuje da je jedino Zoran Milanović u plusu, s rastom od 6 posto. Božo Petrov je drugi, ali bilježi blagi pad od 2 posto, isto kao i Karolina Vidović Krišto. Ostali političari imaju negativne neto ocjene.

Anketa je provedena između 1. i 17. veljače na uzorku od 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

POSLJEDNJE DODANO: