KAKO TEKU PREGOVORI

Hajdaš Dončić: “Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate”

Dnevnik.hr razgovarao je s potpredsjednikom SDP-a Sinišom Hajdašem Dončićem o mogućnostima SDP-a da okupi većinu u 11. sazivu Sabora, ali i o ulozi predsjednika Republike Zorana Milanovića.

HDZ je relativni pobjednik. Dakle, ja ću čestitati svim političkim strankama koje su ušle u Hrvatski sabor – rekao je Hajdaš Dončić, no nije želio posebno čestitati HDZ-u čiji se predsjednik Andrej Plenković u četvrtak iz Bruxellesa požalio kako im nitko nije čestitao na pobjedi na parlamentarnim izborima.

Pregovori

Potpredsjednik SDP-a potvrdio je da traju telefonski pregovori s ostalim strankama koje su osvojile mandate u Saboru, ali i istaknuo da o svemu tome neće govoriti sada, već će njegova stranka najprije održati sjednicu predsjedništva u ponedjeljak. Na njoj će analizirati izborne rezultate.

Predsjednik će nas izvijestiti o razgovorima i dogovorima koje je u tih par dana obavio. Predsjednik stranke obavlja razgovare – rekao je Hajdaš Dončić, a na pitanje novinarke Nove TV Sabine Tandare Knezović obavlja li za njih razgovore i predsjednik države, Siniša Hajdaš Dončić je to odlučno demantirao.

Potpredsjednik SDP-a otkrio je i da se čuo sa Zoranom Milanovićem, ali sadržaj njihovih razgovora nazvao je tajnom.

Zadovoljstvo rezultatom

HDZ je u Hrvatskoj dobio manje od 60 mandata. Mi smo očekivali negdje između 40 i 50 mandata. Realno. Dobili smo 42. Nisam u potpunosti zadovoljan, bilo bi mi draže da smo dobili četiri do pet mandata više, a to sam osobno i očekivao – rekao je i istaknuo da su sve političke stranke decidirano u kampanji govorile da neće ići u koaliciju s HDZ-om.

Mi ćemo određeni broj mandata predati predsjedniku Republike. Da li će on uspjeti skupiti ostatak to ćemo vidjeti. Mi razgovaramo s određenim blokom političkih stranaka, od kojih ćemo u jednom trenutku vjerojatno skupiti potpise. Nominalno smo počeli skupljati potpise, o tome se razgovara – objasnio je Siniša Hajdaš Dončić.

SDP-ovac smatra da je moguće da njegova stranka formira novu većinu u Saboru.

Mi mislimo da s našom platformom, koja se bori protiv korupcije, na određeni vremenski period uz podršku mandatara Zorana Milanovića možemo sudjelovati u vlasti. Ja govorim o Vladi koja može biti funkcionalna i koja ima prioritetan cilj. Ta Vlada može biti stabilna dva mjeseca ili četiri godine. Tko može garantirati za bilo koju Vladu da će biti stabilna. Vlade Andreja Plenkovića su ovisile o jednom ili dva glasa – zaključio je Hajdaš Dončić.

Na kraju je poručio da se u SDP-u ne govori o nezadovoljstvu dokle god traju pregovori, a nakon toga moći će se i o tome razgovarati.

POSLJEDNJE DODANO: